Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Kelly Marie Tran fick ta emot mycket trakasserier med rasistiska och sexistiska förtecken. Arkivbild.

Forskare: Star Wars-hatet var ryska troll

Mer än hälften av de hatiska kommentarerna i samband med premiären av Star Wars-filmen "The last jedi" skrevs av nättroll eller botar. Den slutsatsen har digitala medier-forskaren Morten Bay vid Universitetet i södra Kalifornien kommit fram till.

I sin studie analyserade Bay aktiviteten på Twitter kring filmen och kom fram till att mer än 50 procent var "botar, troll eller politiska aktivister som ville föra fram högerextrema intressen. En stor del av användarna verkar vara ryska troll", skriver han enligt The Guardian.

Hatstormen mot skådespelaren Kelly Marie Tran inträffade i våras. Tran utsattes för enormt mycket rasistiska och sexistiska kommentarer, vilket ledde till att hon raderade alla sina inlägg på sitt officiella Instagramkonto och lämnade Twitter. Tran gjorde rollen som mekanikern Rose Trico i "The last jedi", och blev därmed den första icke-vita kvinnan i en ledande roll i filmserien.

Studiens slutsats är att hälften av kommentarerna är "politiskt motiverade eller kanske inte ens skrivna av människor". Regissören till filmen, Rian Johnson, skriver på Twitter att resultaten överensstämmer med hans erfarenheter av klimatet på nätet.

"Det handlar inte om huruvida fans gillar eller ogillar filmen. Jag har haft mängder med bra samtal med stora fans som gillar eller ogillat saker. Det är det fankulturen handlar om. Men det här berör en stark våg av trakasserier på nätet", skriver han.