Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Akademiens årliga högtidssammankomst i vintras. Akrivbild.

Forskare i upprop mot Svenska Akademien

Ett hundratal forskare anklagar nu Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I sitt gemensamma upprop kräver de också att förändringsarbetet som började under Sara Danius ledarskap ska återupptas.

Uppropet publiceras av Dagens Nyheter och är underskrivet av forskare inom bland annat litteratur, språk och idéhistoria.

De kallar den senaste tidens händelser "ovärdiga". Och uttrycker stark oro över Akademiens trovärdighet och framtid i ljuset av skandalen kring den övergreppsanklagade så kallade kulturprofilen.

"Nonchalerat vittnesbörd"

"Drivande krafter har valt att under mer än tjugo års tid negligera anklagelser om sexuella övergrepp. Man har uttryckligen nonchalerat vittnesbörd från de kvinnor som berättat om vad de utsatts för, och odlat en tystnadskultur som uppvisar alla tecken på nepotism, jäv och vänskapskorruption", skriver man.

"Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt."

Kräver reformarbete

Avslutningsvis kräver de att Akademien ska förändras:

"Vi menar därför att det reformarbete som initierades under Sara Danius tid som ständig sekreterare snarast måste återupptas, så att Svenska Akademien kan bli den öppna, kulturbärande och kulturvårdande institution som dagens samhälle så väl behöver".

I lördags gick även över 200 författare samman i ett gemensamt upprop, publicerat av GP Kultur, där de ger sitt stöd till Sara Danius och kritiserar vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien.