Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foo Fighters: Nu är vi som allra bäst

Dave Grohl är Foo Fighters egen dj. Resten av bandet har inte mycket att säga till om när låtlistan för konserterna ska sättas. – Han är verkligen bäst på det där, säger gitarristen Chris Shiflett.

Låtlistor för konserter, setlists på engelska, har länge varit en vetenskap. Alla vill komma åt den perfekta, både artisten och fansen, och vad inte många vet är att det ligger månader av finslipning bakom en setlist som funkar hyfsat för alla.

När Foo Fighters nu är ute på sin största turné någonsin, en jorden runt-resa som tar dem till Ullevi den 12 juni och som uteslutande placerar bandet på gigantiska arenor, så gäller det verkligen att rätt låtar spelas. I rätt ordning, dessutom.

Läs även: Johan Lindqvist: Foo Fighters startar sommarfesten

Spotifylista: Foo fighters Norgekonsert

Så tyckte Norge om Foo Fighters

Gitarristen Chris Shiflett sitter i finsoffan på skivbolagets Los Angeles-kontor när han ringer GP för att berätta att han i princip har noll och intet att säga till om när det gäller vilka låtar Foo Fighters ska spela på Ullevi och alla andra konserter. Och att det faktiskt inte gör honom ett dugg.

– Dave (Grohl) bestämmer låtlistan, han är dj med våra egna låtar. Vi får såklart kommentera det han bestämmer men inte mycket mer än så och det är helt okej. Dels är det ju han som ska stå längst fram och sjunga, dels är han i särklass bäst på det.

Kan man vara bäst på det?

– Absolut. Dave gjorde alltid låtlistorna i Nirvana också och det är en fallenhet vissa har, att kunna tänka sig in i konsertsituationen och känna på sig vilka låtar som ska spelas, var i setet de ska ligga och tillsammans med vilka andra låtar. Vissa har det, andra inte. Själv har jag det inte alls, jag har gjort mina försök med mina andra band men jag har aldrig hittat flytet.

Har det någonsin hänt att Dave misslyckats?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Inte fatalt i alla fall. Om vi ser på turnén vi är ute på nu så har det tagit någon månad innan setlisten verkligen satt sig och vi har ändrat litegrann sedan ursprungslistan, men så är det alltid. Vi byter plats på några låtar, stryker någon enstaka och kanske plockar in en annan men i grund och botten är det samma lista som när vi började repa inför turnén.

Hur mycket påverkar storleken på publik låtlistan?

– Mycket, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Nu spelar vi för tiotusentals människor varje kväll, då funkar det inte att spela b-sidor som typ bara tre i publiken känner till. Stora ställen kräver stora hits, så enkelt är det. Men vi försöker ändå smyga in något enstaka udda kort för att inte tröttna själva.

Jag tänkte komma till det, händer det att du ruttnar på vissa låtar?

– Det finns väl en och annan jag inte direkt skulle gråta om de försvann från listan för evigt, men i det stora hela handlar det snarare om att man vänjer sig snarare än tröttnar. I början av turnén är man på tårna, i mitten sitter allt perfekt och man kan njuta av att lira och när sista svängen kommer står man där och funderar på vad man ska beställa från room service efter giget (skratt). Ullevi är 12 juni va? Då är vi mitt i och som allra bäst.

Skönt! Med tanke på storleken på spelningarna, hur mycket frihet har ni att ändra i låtlistan?

– Förstår vad du menar, att produktionen runtomkring är så stor att vi inte har möjlighet att ändra men så är det inte riktigt med Foo Fighters. En del partier är detaljstyrda med ljus och video, men vi ser alltid till att ha några mindre konserter i konserten där vi kan kasta om hur vi vill.

Så om Dave helt plötsligt får för sig att vi kör Headwires från Nothing left to lose TRE FYR så hänger ni på?

– Haha, ja vi försöker i alla fall. Det händer vid något enstaka tillfälle att vi plockar upp en låt som funnits på låtlistan för många år sedan utan att ha repat den och det är en grej jag verkligen gillar att göra. Låtarna sitter ofta i muskelminnet och med fullt fokus klarar vi oftast att blåsa igenom dom riktigt bra.

Ni blandar ju dessutom in en del klassiska covers också. En kompis undrar om det blir någon Black Sabbath på Ullevi?

– Inte alls omöjligt, vi brukar bestämma det där ungefär en timme före gig. Det har blivit en del AC/DC, The Faces, Kiss och Queen hittills på turnén och vi har ju spelat Sabbath förr så varför inte? Ullevi, vad är det för ställe förresten? Vi har ju aldrig spelat i Göteborg, bara i Stockholm.

Ullevi är en av Europas största utomhusarenor och byggdes för fotbolls-VM 1958. 75 000 är maxkapaciteten.

– Wow, har Göteborg haft fotbolls-VM? Jag är ett gigantiskt Arsenal-fan och samlar faktiskt på VM-arenor. Vi spelade på Maracana i Rio i januari och på två VM-arenor i Kapstaden och i Johannesburg i december. Coolt att få en i Sverige också. Men du, säljer vi verkligen 75 000 biljetter i Göteborg?

Kanske inte riktigt, men det är det ingen som har gjort. Håkan Hellström har rekordet på strax över 69 000 förra året och därefter kommer Bruce Springsteen på 66 000.

– Vem sa du hade rekordet? •

ingen listmästare. Det krävs talang för att kunna snickra ihop låtlistor till konserter. En talang som Chris Shiflett, enligt sig själv, inte bemästrar. ”Dave Grohl bestämmer, han är DJ med våra egna låtar.”

muskelminne. Trots hårt regisserade konserter finns det ändå ett visst spelrum att släppa loss. ”Det händer att vi plockar upp en låt som funnits på spellistan för många år sedan utan att ha repat den och det är en grej jag verkligen gillar att göra”, säger Chris Shiflett.

 

FOO FIGHTERS SETLIST FRÅN NIB STADIUM I PERTH, AUSTRALIEN 8 MARS 2015:

1. Something from nothing

2. The Pretender

3. Learn to fly

4. Breakout

5. My hero

6. Big me

7. Congregation

8. Walk

9. Cold day in the sun

10. Arlandria

11. Monkey wrench

12. Skin & bones

13. Times like these

14. Stay with me (The Faces-cover)

15. Let there be rock (AC/DC-cover)

16. Under pressure (Queen & David Bowie-cover)

17. All my life

18. Outside

19. These days

20. Best of you

21. Everlong

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.