Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foo Fighters får chansen att revanschera sig

"Töm stans gympasalar. Vi behöver tjockmattor runt Ullevis scen."

Töm stans alla gympasalar, nu behöver vi tjockmattor runt scenen på Ullevi. Dave Grohl är på språng igen.

Det var årets kanske mest väntade bokning. För det är klart att Foo Fighters vill komma tillbaka till Ullevi och revanschera sig för det som senast, bokstavligt talat, blev ett platt fall.
Det är så typiskt Foo Fighters att vilja kompensera fansen som var på plats. Man kan säkert skylla Foo Fighters för att vara lite stela och kanske till och med präktiga, men mer hyvens rockstjärnor får man leta efter. De har fattat att det är rimligt att vara schysst och vårda en bra relation med sin publik.

Dessutom finns det uppenbarligen, inte minst hos Dave Grohl, en stark övertygelse om att "göra rätt för sig". Arbetsmoralen är hög och han är inte den som sjukskriver sig i första taget. Kanske är det också därför Foo Fighters är så älskade i Sverige och Göteborg. Deras inställning uppskattas såväl av arbetslinjens alliansväljare som av dem som omfamnar den strävsamma, socialdemokratiska tanken om att man ska sköta sitt jobb.

Jag stod själv nära kravallstaketet den där ljumma kvällen när Dave Grohl, mitt under Monkey wrench, klev rakt ut över scenkanten, dråsade i backen och bröt benet. Spelningen hade knappt hunnit börja och det är svårt att glömma hur trummisen Taylor Hawkins ansikte under bara några sekunder gick från förvåning till förvirring och sedan uppenbar oro över hur illa hans kamrat egentligen hade slagit sig.

Jo, Dave Grohl kom ju tillbaka och det blev konsert, en på sätt och vis oförglömlig sådan. Men det är klart att Foo Fighers inte kunde göra sig själva rättvisa under de kaosartade förutsättningarna, med en frontman hög på adrenalin men dämpad av smärtstillande, hoppandes på kryckor och med ett provisoriskt gipsat ben.

För några veckor såg jag Foo Fighters igen, nu ännu närmare scenkanten på lilla Vasateatern i Stockholm. Givetvis öppnade de med just Monkey wrench. Inte så lång fallhöjd för Dave Grohl den här gången som dock höll sig på benen och visade att han och hans band fortsätter att utvecklas och har den där positiva energin som är gemensam för många av de akter som lyckas allra bäst på Ullevi. Minns inte minst ofta kritiserade Coldplay som briljerade i regnet i somras.

Så nu är alltså Foo Fighters, Ed Sheeran och vanligtvis snubbe-täta Summerburst klara för Ullevi den kommande sommaren. Därmed torde väl kill-kvoten vara fylld. Dags att boka kvinnorna. Katy Perry, Taylor Swift, Pink eller Miley Cyrus vore ju toppen.