Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Folktätt på de alternativa mässorna

Göteborg fylldes under lördagen av demonstranter och bokmässebesökare. Många passade också på att besöka de alternativa mässorna på Heden och Världskulturmuseet.

Uppslutningen var stor på Heden, där motdemonstranterna hade samlats för att visa sitt motstånd mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Intill fotbollsplanerna hade ett flertal personer letat sig in i ETC:s tält, där Bokmassan anordnades. Bokmassan är en av flera alternativa bokmässor som anordnades under helgen och bland besökarna fanns Bernt Lindgren och sambon Lena Johansson. Båda har tidigare varit flitiga besökare av den klassiska Bokmässan. Men i år valde de att inte gå dit.

– Jag kan uppleva att Bokmässan har blivit lite av en inglasad bubbla, där de belästa går runt och dricker kaffe med varandra i stället för att prata om det som är viktigt. Så nu testade vi det här, säger Bernt Lindgren.

– Det var praktiskt att det sammanföll med motdemonstrationen. Jag gillar annars Bokmässan, men det kändes inte som att det gick att prioritera i år, säger Lena Johansson.

"Vill stå upp för medmänskliga värderingar"

Även på Världskulturmuseet var det gott om besökare, där Göteborgs litteraturhus anordnade den alternativa mässan med namnet Scener & samtal. På plats fanns författaren Angela Garcia, som bland annat läste poesi på mässan. För henne kändes det självklart att delta på de alternativa mässorna.

– Jag vill ta avstånd från normaliseringen av främlingsfientlighet och stå upp för medmänskliga värderingar, och jag tror att det motståndet måste komma inifrån, säger hon.

My Grundström hade letat sig till Världskulturmuseet tillsammans med vännerna Emilia Palmén, Max Fritzén och Linda Magnusson. Efter beslutet om att tidningen Nya Tider fick ställa ut på Bokmässan har de följt diskussionen om alternativa bokmässor och beslutat sig för att besöka en.

– Det är komplext. Å ena sidan finns det ju rimliga argument för att vara där på Bokmässan i stället och visa sitt motstånd, säger My Grundström.

– Men det är kul att det händer något annat också. Vi tyckte att Scener & samtal hade ett intressant program. Vi har varit på Heden också i samband med motdemonstrationen mot nazisterna, säger Linda Magnusson.

Har ändrat inställning

I trappan inne på Världskulturmuseet satt Kajsa Hedlund och Karin von Geijer. De hade precis lyssnat på poeten Claudia Rankines, och var nöjda med besöket. Kajsa Hedlund säger att hon från början inte ville gå på Bokmässan när Nya Tider tilläts att ställa ut, och därför valde att komma hit i stället. Men de senaste dagarna har hon till viss del ändrat inställning.

– Jag ska dit i morgon med min dotter. Jag vill gå på Bokmässan också, och jag tänker att de ska inte få hindra mig, säger hon.