Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Brost fick Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för sin roll i "Avalon". Arkivbild.

Folkkäre Johannes Brost är död

Teater, fars, tv och film – Johannes Brost blev älskad av svenska folket för sina roller. Skådespelaren har avlidit i sviterna av cancer, 71 år gammal.

Johannes Brost avled på Skånes universitetssjukhus den 4 januari. "Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss", skriver familjen i ett mejl till TT.

Brost fick cancerbeskedet i somras efter en hektisk vår med inspelning av tv-serien "Jordskott" och underhållningsprogrammen "Fångarna på fortet" och "Let's dance". Han tvingades ställa in sin medverkan i komedin "Han ska bli min" och genomgick cellgiftsbehandling under hösten.

Just den där mixen av tv-serier, underhållning, teater och film som präglade hans sista vår var utmärkande för hela Johannes Brosts karriär.

Inspirerades av mamma

Han inspirerades av sin mamma, skådespelerskan Gudrun Brost, och valde samma yrke som hon. Han tog examen från scenskolan i Malmö 1970, anställdes på Stockholms stadsteater och jobbade därefter på scener som Åbo Svenska Teater, Unga Teatern, Malmö stadsteater och Riksteatern, men även på privatteatrar.

Det stora publika genombrottet kom 1981 i SVT:s julkalender "Stjärnhimlen". Brost och Sif Ruud spelade Astro och Mytha som lärde tittarna mer om stjärnbilder och mytologi, en kalender som hade ett enormt genomslag och gjorde Brost rikskänd. Samma år spelade han i filmen "Jönssonligan" och året därpå fortsatte han på den folkkära banan när han medverkade i det populära programmet "Gäster med gester".

Brost har även en lång rad av publiken älskade filmer på sitt cv, som Colin Nutleys "Black Jack" och "Änglagård" i början av 90-talet. 1992 hade tv-serien "Rederiet" premiär, och med den blev han Joker med hela svenska folket. I hela tio år spelade han rollen som den snälle och gladlynte bartendern i SVT:s långkörare.

Comeback efter frysboxen

Men även om Joker vann tv-publikens kärlek gjorde rollen det svårare att få nya filmroller. I en intervju i Örnsköldsviks Allehanda 2009 berättade han hur rollbesättarna inom filmen slutade ringa.

- Visst blev jag förvånad över att jag hamnade i frysboxen efter Joker, men jag blev aldrig bitter eftersom jag inte är en sådan person. Men jag kan fortfarande tycka att det är konstigt att jag hamnade i frysboxen när många andra skådisar, som exempelvis Hasse Alfredson, Gösta Ekman och Carl-Gustaf Lindstedt varvat seriösare roller med mer lättsamma, sade han.

2009 blev dock comebackens år för Brost. Kritikerna hyllade honom för rollen som överklasspampen Claes i Ulf Malmros "Bröllopsfotografen", och tre år senare hyllades han både hemma och internationellt för sin roll som den pressade och desperate festfixaren Janne i Axel Peterséns "Avalon". Den ansedda filmtidskriften Variety kallade Brosts rollprestation "enastående" och på Guldbaggegalan 2013 vann han i den tunga kategorin bästa manliga huvudroll.

Johannes Brosts sista roll blev den som gentlemannen Sievert Lindberg i "Fröken Frimans krig" som sändes i SVT under julhelgen.