Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkfest när West Pride fyller 10

Firar med extra fokus på unga

Filmvisningar, artister, skönt häng i Regnbågsparken och en maxad parad. Emma Percival, verksamhetskoordinator för West Pride, ser fram emot fyra dagar med späckat program och roliga överraskningar.


På onsdag går startskottet för West Pride – som i år fyller tio och firar med stil. 
– Ja, tio år har West Pride funnits nu. Bara det känns jättestort! konstaterar Emma Percival, en av flera som under året jobbat stenhårt för att knyta ihop alla trådarna inför årets hbtq-fest. På hemsidan presenteras mer historik om festivalen, som för sex år sedan anordnade sin första Regnbågsparad.  

Vad är nytt för i år?
– Vi ordnar många fler egna programpunkter, artister som Tiffany Kronlöf, Wiktoria, ryska rockbandet Helium Bass, brittiska The Magnets, hiphoparen Beri och Moto Boy i Regnbågsparken till exempel.Sedan satsar vi också mycket mer på West Pride ung i år. Tidigare höll aktiviteterna till på Frilagret men nu flyttar de in i Regnbågsparken, i ett eget tält. Där blir det allt möjligt kul, som drag workshop och mingel med kändisar som fotografen Freja Lindberg och skådespelerskan Saga Becker.


Vad kan du berätta om årets invigning och avslutning?
– Det blir tal, sång och invigningskalas i Regnbågsparken. Tiffany Kronlöf och Thom Gislén står på scen, sedan blir det rock med ryskorna i Helium Bass.  Freja Lindberg invigningstalar. Under avslutningen är Alexa Lundberg och Mattias Holmgren konfrencierer och leder den Queera allsången. Även Emma Knyckare och danskompaniet Spin står på scenen.


Vad ser du själv mest fram emot?
– Självklart invigningen, avslutningen och paraden. Annars mest filmerna, faktiskt, de är väldigt bra. På torsdag visas dokumentären Intersexion, om hur det är att leva som intersexuell, på Bio Roy tillsammans med Jinkx Monsoon, om Jerrick Hoffers framgångar i tv-tävlingen RuPauls Drag Race. På  fredag, på stadsbiblioteket, är det dags för Maya Newells dokumentär Gayby Baby, där hon följt barn med homosexuella föräldrar.


Som ny besökare på West Pride – vad får du inte missa?
– Att ta en sväng i Regnbågsparken mitt emot Storan, hänga en stund i Bee bar och uppleva en programpunkt som överraskar dig – bara för att testa. Sedan får du såklart inte heller missa Regnbågsparaden som går klockan tre på söndag från Götaplatsen. I fjol var vi 14 300 som gick i tåget, i år blir det förhoppningsvis ännu fler!


Varför är West Pride viktigt 2016?
– För att öka kunskapen om hbtq-personers situation och rättigheter i Göteborg, Sverige och inte minst övriga världen. Ju mer kunskap vi har, desto mer kan vi göra för att utbilda varandra och förhindra fördomar.