Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkfest med Håkangemenskap

Uppladdningen är halva grejen med en Håkan Hellström-konsert. Det menar några av de hundratals som häckade vid Slottsskogsvallen i timmar i hettan.

Jublet stiger när Håkan Hellström och bandet kör igång sitt ljudtest vid halvfyratiden. De 400 som har väntat längst har fått nummer på händerna av de frivilliga kögeneralerna. Fansen ligger, sitter och står i klungor vid specialentrén i skuggan.

Det är en folkfest med fridfull stämning, några har klätt upp sig i sjömanskostym och tjejerna är i majoritet.

- Många killar tänker nog att de ska komma precis innan det börjar, men för oss är det sociala halva grejen, säger Anton Bjerthin, 22, från Majorna.

Han och hans kompisar har sett Håkan Hellström tolv–tretton gånger.

- Alla är så glada, det finns en Håkangemenskap, säger Anton Bjerthin.

När det börjar dra ihop sig till insläpp för de första som får stå innanför det andra kravallstaketet, peppar en av säkerhetsvakterna entusiasterna i sin megafon och undrar hur många det är som nu ska höra Håkan Hellström för första gången. Inga händer syns i luften, men massor med armar sträcks mot skyn när han frågar hur många som gått på fler än tio konserter.

I kön diskuteras vilken sång fansen ska sjunga för kvällens stjärna.

- Det blir antingen Känn ingen sorg för mig Göteborg eller Ramlar, tror Amanda Nyberg.

Vid en annan entré på kortsidan köar ytterligare en lång rad förväntansfulla innanför plastband som strax ska lyftas så att också de får komma in på Slottsskogsvallen. De har inte hunnit i tid för att få ett nummer på handen och de steker i solen för här finns få träd som ger skugga. Men de håller humöret uppe och gör glatt vågen på uppmaning från en megafonförsedd vakt som också uppmanar dem att dricka ordentligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.