Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

FN-chefen som blev tystad

Anders Kompass blev uthängd och tystad av FN. Men sanningen har sin väg och tillslut fick FN-chefen upprättelse. Detta är hans berättelse.

En dag i mitten av juli 2014 får Anders Kompass en rapport i handen. Den är inte särskilt tjock, men innehållet är stort och hemskt. Många har nog hört historien om chefen för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Han som blev tystad av FN.

I Sommar i P1 får vi höra den igen - lugnt, sakligt, och med egna ord. Hur han i den där rapporten läser om soldater i FN:s tjänst som begått sexuella övergrepp på barn. Hur han kontaktar de franska myndigheterna, och det leder till att de ansvariga soldaterna från Frankrike kan identifieras. 

LYSSNA HÄR: Anders Kompass sommarprat.

Men strax därefter blir han avstängd och belagd med munkavle av sin arbetsgivare - FN menar att han har läckt information. Gärningsmännen och det verkliga problemet - att soldater våldtar barn - hamnar ur fokus. Något som tyvärr känns alltför bekant när det handlar om sexuella övergrepp. 

Fler personer borde lära sig av Anders mamma, som sa att man måste kunna vakna på morgonen och se sig själv i spegeln.
Jag tänker att Anders Kompass kan det. Och han har just det som ett sommarprat bör ha - en berättelse. Den är många gånger fruktansvärd, men det finns hopp och ljusglimtar.