Dansnumret "The grey people" under måndagskvällens genrep inför den första semifinalen under Eurovision Song Contest i Globen i Stockholm.
Dansnumret "The grey people" under måndagskvällens genrep inför den första semifinalen under Eurovision Song Contest i Globen i Stockholm.

Flyktingtema i dansnummer

Med dansnumret "The grey people" uppmärksammar koreografen Fredrik "Benke" Rydman flyktingar i Eurovision.

ANNONS
|

I "The grey people" möts Eurovision-publiken av en grupp sotgrå dansare. Efter att ha tvättat sig i baljor med vatten häver de sig över kravallstaket framför scenen. Därefter placerar de sig i publiken och höjer sina knutna nävar.

- Titeln syftar på att vi kanske ser de människor som kommer hit som en grå massa. Men de har ansikten och namn, säger koreografen och dansaren Benke Rydman som står bakom idén.

ANNONS

Ingen nybörjare

Han påpekar emellertid att tematiken sträcker sig bortom flyktingfrågan.

- Den går att applicera på sin granne eller någon du möter på bussen. Budskapet är att vi måste möta alla människor på ett individuellt sätt. Det är då mänskligheten är som starkast.

Benke Rydman är knappast någon nybörjare i sammanhanget. Förra året utvecklade han idén bakom scenshowen till Måns Zelmerlöws vinnarlåt "Heroes" tillsammans med David Nordström.

Eurovision anklagas regelmässigt för att vara ett glittrigt jippo. Men enligt Benke Rydman är det ett utmärkt forum för att lyfta även allvarliga frågor.

- Eurovision startades efter andra världskriget för att förena ett splittrat Europa. Så det finns en politisk botten i evenemanget som det här numret återspeglar.

Fakta: Fredrik "Benke" Rydman

  1. Född; 1974 i Västerås
  2. Yrke: Dansare, koreograf och regissör
  3. Karriär: Efter att ha studerat vid Balettakademien var han med och grundade danskompaniet Bounce. Ett av hans mer kända projekt är "Svansjön – reloaded", en uppdaterad version av Tjajkovskijs klassiska balett, som har turnerat över hela Europa.
  4. Aktuell: Står bakom idén till dansnumret "The grey people" som visas i semifinal ett i Eurovision Song Contest.

ANNONS