Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera aktörer bojkottar Bokmässan

Att tidningen Nya Tider tillåts ställa ut på Bokmässan upprör många. Utställare har valt att bojkotta mässan och nu meddelar tidningen Djungeltrumman att man avslutar sitt samarbete med mässan. - Vi arbetar till exempel med en papperslös som skriver för oss, och det skulle inte kännas tryggt för honom att vara på mässan, säger Maria Kopp, chefredaktör för Djungeltrumman.

Att tidningen Nya Tider, som kritiserats för både sin journalistik och kopplingar till högerextrema rörelser, ställer ut på Bokmässan ifrågasätts nu på flera håll. Utställare bojkottar mässan och nu avbryter Djungeltrumman sitt samarbete med mässan.
– Vi är ingen stor tidning, men vi vill säga nej till främlingsfientlighet där vi kan och vill markera att vi inte tycker det är okej att Nya Tider finns på mässan, säger Maria Kopp, tidningens chefredaktör.

I ett mail till mässan skriver hon och tidningens redaktion:

"Efter beskedet om att Nya Tider ska ställa ut på årets Bokmässa måste vi avstå från fortsatt samarbete med er. Eftersom Djungeltrumman arbetar för alla människors lika värde och mot rasism och främlingsfientlighet, vill vi inte sammankopplas med Nya Tider på något sätt."

Ställer in mässfest

Djungeltrumman har tidigare bland annat ordnat en årlig Bokmässan-förfest, funnits på plats på mässgolvet och bevakat mässan, insatser som var planerade även i år, men som nu avbryts.

– Att låta Nya Tider ställa ut är för långt ifrån det som vi vill arbeta för och det vi står för och vi vill att Bokmässan ska tänka till kring det beslutet, säger Maria Kopp.

Bokmässans argument att de inte åsiktsgranskar sina utställare och att det är en öppen arena för fri debatt tycker hon inte rättfärdigar att Nya Tider får ställa ut på mässan.

– Det handlar om så pass extrema åsikter och att de genomför ett hets mot vissa åsikter och grupper. Står man till exempel och delar ut böcker som heter Invandringen och mörkläggningen, då är det tydligt vad de står för. 

Fler avhopp

Flera andra utställare har upprörts av Nya Tiders närvaro på mässan. SVT och Sveriges Radio rapporterar att serietecknaren Lina Neidestam skulle deltagit både i seminarie- och monterprogram på mässan, men väljer att bojkotta tillställningen efter att ha nåtts av beskedet om att Nya Tider ställer ut.

"Det här är sjukt och jag kan inte ställa upp i ett sammanhang som ger utrymme åt Nya Tider. Jag har på grund av detta valt att bojkotta mässan i år", skriver hon på Instagram

LÄS MER: Nya Tider ställer ut på Bokmässan

Även tidskriften Bang, som i flera år varit utställare på mässan protesterar mot Bokmässans beslut att välkomna Nya Tider.
"Hur garanterar Bokmässan sina besökares och utställares säkerhet och trygghet med nazister bland montrarna?", frågar de i ett inlägg på Twitter.


Göteborgs-Posten har sökt Bok & Bibliotek, som arrangerar Bokmässan i Göteborg, för en kommentar.