Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler kvinnor än män slåss om toppjobbet på Röhsska museet

Kvinnorna är i majoritet bland de totalt 38 sökande, och ansökningarna kommer inte bara från Sverige utan även från Oslo och New York.

Natten till tisdagen gick ansökningstiden ut för tjänsten som museichef på Röhsska, Sveriges unika specialmuseum för design, konsthantverk och mode. 25 av de 38 sökande är kvinnor, och bland de sökande återfinns flera anställda inom den inhemska museivärlden. Många sökande kommer också från annat håll än kultur- och museisektorn, och har sysslat med allt från flygbolag till parkskötsel, även regional förvaltning, vård och omsorg och byggande av varumärkesstrategier. En man är teaterregissör. Många besitter dock mer eller mindre gedigen ämneskompetens och chefskompetens inom museisektorn i Norden, med inriktning på konst, arkitektur och design.

De flesta sökande kommer från Sverige, en handfull intresserade är verksamma utomlands. 

Ska förändra verksamheten 

När Röhsskas huvudman, Göteborgs stad, nu letar efter en ny chef ser de gärna en person som i slutändan inte bara förvaltar utan även har potential att förändra verksamheten för att locka fler besökare till den anrika byggnaden där utställningsverksamhet nu pågått i hundra år.


"Som ledare är du trygg och tydlig i din roll och driven i ditt arbete." står det i annonsen för det nya museichefsjobbet. Där listas som krav på de sökande bland annat relevant högskoleexamen, utbildning i ledarskap och erfarenhet av att ha arbetat inom en politiskt styrd organisation. Den nya chefen ska leda arbetet med att skapa en ny organisation och verksamhet, och positionera museet nationellt och internationellt.

En rekryteringsgrupp inom kulturförvaltningen ska nu titta närmare på ansökningarna och de sökandes respektive kvalifikationer, för att välja rätt person för chefsjobbet. 


När räknar ni med att tjänsten ska vara tillsatt?
– Någon gång under våren. Det är vår ambitionsnivå, säger Brita Söderqvist, sektorchef för muserna inom Göteborgs stad.


Är ni nöjda med antalet sökande?
– Ja det är glädjande att så många har känt sig manade att söka.


Röhsska museets förste chef var Axel Nilsson, intendenten som deltog i uppbyggnaden av museet som stod klart 1916. Andra chefer som verkat på museet i mer modern tid är Jan Brunius, Christian Axel-Nilsson, Helena Dahlbäck Lutteman, Lasse Brunnström, Elsebeth Welander-Berggren, Ted Hesselbom och senast Tom Hedqvist som var verksam på Röhsska 2013-2015.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.