Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fler kan gå över till lagliga sajter

Om strömningssajten Swefilmer lägger ner som utlovat ger det utrymme för mindre piratsajter att växa. Men det kan också bidra till att en del faktiskt går över till lagliga tjänster.

Efter ett polistillslag har personerna bakom Swefilmer meddelat att tjänsten ska stängas. Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet, tror att det på kort sikt kan påverka utbudet av olagligt delad film på nätet.

-Det här har ju varit en tjänst som har varit känd länge och blivit väldigt populär, därför har den varit extra irriterande för dem vars rättigheter man kränker och de har varit polisanmälda ganska länge.

Anledningen till att sajten varit så populär tror han är att den varit lätt att använda och haft ett stort utbud. Tillgången på attraktiva lagliga tjänster spelar också in.

-Jag tror inte att all piratverksamhet kommer att försvinna, men utländsk forskning visar att om man stänger ner flera sådana här sajter så kan det leda till minskade intrång. I takt med detta utvecklas de lagliga tjänsterna och vid varje tillfälle folk tvingas byta till en ny tjänst, går några över till lagliga alternativ, säger Daniel Westman.

Käppar i hjulen

Per Strömbäck på Film- och tv-branschens samarbetskommitté säger att nedstängningen är en god nyhet, men att han inte skulle bli förvånad om sajten öppnar igen på annan adress.

-Risken är stor att det kommer något annat, men man sätter käppar i hjulen och kanske får en och annan att tänka efter. Känslan av osårbarhet får sig en törn varje gång rättsväsendet kommer i fatt.

Precis som Daniel Westman tror han att det är fel att tänka att det finns en enskild lösning på problemet. Utöver rättsliga åtgärder pekar Per Strömbäck på bättre lagliga tjänster, upplysning om vad som gäller och mellanhändernas ansvar, som till exempel att uppmärksamma annonsörer om att de har annonser på piratsajter.

-Det kommer inte att ta slut, utan är snarare en pågående kamp mellan en laglig och en olaglig marknad. Men de olagliga sajterna stör framväxten av lagliga och gör det svårt att hitta investerare.

"Piraty heaven"

Daniel Westman tror att en kombination av att göra det "jobbigare" att vara olaglig och att det skapas allt bättre lagliga tjänster, är det bästa sättet att komma vidare i frågan. Men i dagsläget han ser den svenska strategin för att komma åt dem som begår upphovsrättsbrott som en framgång.

-För fem år sedan sågs Sverige som ett "piraty heaven" och det fanns mycket verksamhet här som riktades mot andra delar av världen. Men många tjänster har stängt och många har sagt att nu har de varit på oss så mycket så nu slutar vi.