Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler köper ugglor illegalt

Allt fler ugglor säljs illegalt på marknader runtom i Asien sedan filmerna om Harry Potter blivit en världssuccé.

2001, när den första filmen i trollkarlsserien kom ut, såldes bara några hundra ugglor i Indonesien. 2016 hade siffran ökat till över 13 000, uppger Vincent Nijman och Anna Nekaris vid Oxford Brookes University för The Guardian.

I Indonesien är frågan allvarlig. Nästan alla ugglor är infångade, vilket hotar en del arters fortbestånd. Forskarna påpekar därför att ugglorna bör läggas till landets lista över skyddade fågelarter.

Men Indonesien är inte ensam om utvecklingen. Den illegala försäljningen har ökat också i Indien och Thailand, och på malajiska kallas ugglorna nu för Harry Potter-fåglar. Även i dessa länder pekar naturvårdare på den unge trollkarlens popularitet som orsak.

Flera ugglor på marknaden är dessutom döpta efter rollfigurer i böckerna och filmerna.

- För två veckor sedan var jag på ett husdjurskafé i Bangkok och de hade två ugglor vid namn Hedwig och Harry. Där kunde besökarna klappa dem och klä ut sig till Harry och Hermione för att ta bilder, säger Vincent Nijman.

Redan efter att första filmen släpptes uttalade sig författaren J K Rowling om handeln:

- Om någon, påverkad av mina böcker, tror att en uggla är lyckligast av att vara instängd i en liten bur skulle jag vilja ta tillfället i akt och säga att ni har fel, sade hon då.