Fleischer och Nobel: Säg det inte till någon!

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Jag vet inte om vi nånsin kommer fram. Till en jämställd värld. Ibland misströstar jag mest av allt i mötet med barnlitteraturen. Visst finns det mycket god litteratur, där barn får vara barn och där äventyret och fantasin får spela huvudrollen, liksom det finns många berörande vardagsskildringar. Men ändå: så mycket skräp det också finns!

I nya danska bilderboken Säg det inte till någon! av Charlotte Fleischer och Morten Nobel staplas klichéerna på varann i svindlande högar, och då hjälper det inte att Nobels bilder är spännande och härligt färgmättade. Här får nämligen en sjuårig flickas förälskelse ta sig uttryck i klädfixering, låtsat engagemang i pojkens fotbollsintresse, splittring mellan bästa väninnor och, från pojkens sida, påtvingat hemlighållande av relationen.

ANNONS

Det är klart att barns känslor och trevande kärleksförbindelser ska tas på allvar, också i böckernas värld. Men vad är det här? En intrig som hämtad ur någon gammal Harlekinroman. Inte ens i populärlitteraturen för vuxna frodas de här komponenterna längre. När den förälskade Celina ändå råkar avslöja för kompisen att hon är ihop med Jesper, och alla hör, visar hon sin förtvivlan genom att slita av sig sina omsorgsfullt arrangerade hårsnoddar och slänga dem på marken. En verkligt självdestruktiv handling. Men hon blir återupprättad: Jesper kommer efter och ger henne snoddarna samt en puss på munnen. "Det kändes bara så ... mmm!"

Nej, den här boken gömmer jag i ett mörkt hål. Och hoppas att de som jobbar med barn ska hålla ögonen öppna för det sorgligt seglivade syndromet att flickor är åskådare till pojkars aktiviteter.

ANNONS