Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flagg-konsten: "Riv ner eländet"

En dam grät när hon såg konstverket och vill inte gå förbi där med sina barnbarn. Andra är provocerade djupt in i själen. Av vad? En hängande flagga i Vasaparken.

Om bra konst ska röra upp känslor och väcka debatt så har Mattias Norström lyckats över förväntan. Hans konstverk Du gamla du fria, en krökt flaggstång med en slokande svensk flagga i topp, har verkligen retat upp GP:s läsare.

"Den ska med stolthet hissas upp och vifta i vinden. Den här är så fel det kan vara" skriver en.

"Ska det där vara konst? Det är snarare en skymf mot svenska flaggan! Skulle detta varit en turkisk, irakisk, iransk, somalisk flagga i stället, så hade det skrivits spaltmeter om den rasistiska konsten och det skulle bli ramaskri, men svenska flaggan är det uppenbarligen helt okej att skymfa." skriver en annan.

!Förakt mot sitt eget hemland och vår Kultur i stort. Riv ner eländet fortare än kvickt!" skriver en tredje.

"Jag förstår om folk reagerar"

- Det är ett väldigt direkt verk och jag förstår om folk reagerar. Jag är uppväxt i Dalarna bland flaggor och flaggstänger men för mig är det här ett poetiskt snarare än politiskt konstverk, även om det såklart finns en politisk laddning också, sade Mattias Norström till GP igår.

Och visst har folk reagerat. Ja, mer än så. Flera av dem som ringde till GP under onsdagen uttryckte sin upprördhet, vrede eller till och med avsky över konstverket som många menar skändar den svenska flaggan. Och på GP:s Facebooksida har ilskan närmast gått överstyr.

Visst finns det en handfull uppmuntrande kommentarer i Facebookflödet, men de drunknar helt bland de upprörda rösterna där "oerhört smaklöst", "ta bort omedelbart" och "det sämsta och värsta jag sett" hör till de mer resonabla, tålmodiga och snälla omdömena.

Mattias Norströms konstverk i Vasaparken ingår som första produktion i utställningsserien Lagens estetik och följs av bland annat Oscar Guermouches installation You made me som öppnar i Slottsskogen 18 oktober.

Konstserien kureras av Anna van der Vliet, och hon är påtagligt förtjust i den krumma flaggstången som fått flera av GP:s läsare att rasa.

- Flaggstången slokar, den är inte avbruten och det finns ingen hårdhet i den, snarare någon slags melankolisk känsla. Samtidigt uppmanar den till en lång rad frågor: hur ser vårt samhälle ut, vad är nationalstatens roll i framtiden, vem står innanför och vem är lämnad utanför ... det är viktigt att de frågorna ställs, sade hon till GP i samband med att konstverket restes i Vasaparken, och där det alltså ska stå till den 30 september.

- Jag hoppas att det blir ett samtal kring verket, att det väcker frågor, tankar och perspektiv. Det är så vackert, obehagligt och starkt som gestalt att jag får gåshud när jag tittar på det.