Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stiftelsen.

First Aid Kit drottningar på Grammis

First Aid Kit blev Grammisgalans stora vinnare. Systerduon plockade hem fyra tunga priser i samband med onsdagskvällens musikfest på Cirkus i Stockholm. -Jag är helt mållös och otroligt tacksam, säger Klara Söderberg.

Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit kammade hem priser i fyra av sex kategorier de var nominerade i. Duon plockade hem de tyngsta priserna, årets artist och årets album för "The lion's roar". Systrarna Söderberg gick också hem med ytterligare två priser, årets pop och årets kompositör.

-Vi måste tillägna priset till alla unga tjejer som vågar gå sin egen väg och köra sin egen grej och inte låter sig köras över av alla idéer om hur man ska se ut, sade de i samband med att de tog emot ett av priserna.

Systrarna var märkbart tagna av kvällens prisregn och beskriver det senaste året som en dröm som de aldrig vaknar upp ur. Men de hade aldrig förväntat sig att vinna och något hemligt recept bakom framgången har de inte.

-Vi har aldrig tänkt på framgång överhuvudtaget, vi har alltid bara utgått från vad vi vill göra, säger Klara Söderberg till TT Spektra efter galan.

Nu önskar sig systrarna dock lite lugn och ro.

-Så att vi hinner tänka och reflektera över allt, säger Johanna Söderberg.

SHM tog hem två priser

Världsstjärnorna i Swedish House Mafia hade fem nomineringar och plockade hem två statyetter. De fick pris som årets elektro/dans och för andra året i rad blev de årets svenska internationella framgång. Danstrion fanns dock inte på plats.

-Tyvärr kan vi inte ta emot priset för vi är här och spelar... internationellt, hälsade de via en videoinspelning och syftade på deras pågående nordamerikanska turné.

Tidigare under dagen blev det också känt att Swedish House Mafias Sebastian Ingrosso tillsammans med Alessandro "Alesso" Lindblad fick ta emot priset som årets innovatör.

Mando Diao var också nominerat i fem kategorier men fick hålla till godo med priset som årets folkmusik/visa för sina Gustav Fröding-tolkningar på albumet "Infruset".

Stiftelsen gjorde årets låt

Det tunga priset årets låt har röstats fram av svenska folket. I år föll valet på Stiftelsens "Vart jag än går". Bandet har inte varit populärt hos kritikerna och blev väldigt överraskade när de fick ta emot priset.

-Vi har haft oddsen emot oss när det gäller priser och bra recensioner, men nu när folket har fått rösta då fanns det en möjlighet för oss att få pris. Vi är chockade och tagna på sängen, säger sångaren Robert Pettersson.

Mannen med den röda trombonen, jazzmusikern Nils Landgren, belönades med hederspriset.

Oskar Linnros sparkade igång galan med att premiärspela nya singeln "Hur dom än". Olle Ljungström uppträdde med låten "Världen är bättre nu" från sitt kommande album och Kleerup och Loreen presenterade samarbetet "Requiem solution". Mando Diao avslutade festen med "En sångarsaga".