Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Hellenius och Helena af Sandeberg spelar huvudrollerna i "Lyckligare kan ingen vara". Hellenius tycker att tittarna behöver en kärleksfilm när världen omkring brinner. "Det är nästan tur att vi inte har en regering innan vi har premiär", skämtar han.

"Finns inga givna lösningar i kärleken"

Flera generationers öden vävs samman – och i slutändan handlar allting om kärlek. I storfilmen "Lyckligare kan ingen vara" utmanas en stjärnspäckad rollbesättning i den romantiska komedins konster.

På ett stekhett Södermalm spelades i somras "Lyckligare kan ingen vara" in, en av julens stora svenska filmer. David Hellenius spelar en taxichaufför som befinner sig i en trygg men händelselös relation. Av en slump stöter han på sin ungdomskärlek, den internationellt kända skådespelaren Sofia (Helena af Sandeberg) – och en förbjuden flirt uppstår.

I filmen syns även Adam Lundgren, Kjell Bergqvist och Sanna Sundqvist, samtliga skildrar sökandet efter kärlek på olika sätt. Den romantiska komedin har jämförts med "Love actually" på grund av sina parallella kärlekshistorier, men skådespelarna tycker att filmen står bra på egna ben.

- Vi behöver satsa mer på sådan här bred, tillgänglig film som håller hög kvalitet. Det har satsats mycket på smal kvalitetsfilm i Sverige, säger Helena af Sandeberg.

Spelar mot sitt ex

David Hellenius tror att filmen fyller en annan funktion – svenskarna behöver någonting att hålla sig i under rådande regeringskris.

- Det finns en tanke med att den kommer ut nu, det känns lite skakigt både i Sverige och i världen. Det här kärlekstemat som vi försöker få fram kan ingen ta ifrån oss, säger David Hellenius.

Helena af Sandeberg har i princip gjort research för rollen i hela sitt liv – utan att veta om det. Sofia i filmen är bosatt i New York, precis som hon var för några år sedan. Sofias man i filmen spelas av Eagle-Eye Cherry, som Helena af Sandeberg var tillsammans med när hon själv bodde i staden som aldrig sover.

- Han är en av Sveriges trevligaste människor och vi är fortfarande vänner, men det är skönt att det inte är året efter att vi gjorde slut som vi arbetar ihop, berättar hon.

"Mod att lämna"

I filmen kastas Hellenius och af Sandebergs rollfigurer runt i valet mellan passion och trygghet – vad ska man egentligen välja?

- Det är så unikt från fall till fall. Man har ändå ett vuxet ansvar när man skaffar barn. Skulle man bara följa passionen är det lätt att man går åt olika håll varje dag, säger Hellenius.

- Jag har skiljt mig två gånger och jag sitter här och överlever jättebra. Man ska ha mod, mod att tro på kärleken och mod att våga gå om den inte är bra. Det finns alltid två sidor, jag tycker om att vi visar det i vår film. Det finns inga givna lösningar i kärleken, säger Helena af Sandeberg.

"Svår genre"

De är överens om att den största utmaningen i filmen har varit att fånga den ärliga känslan av förälskelse, utan att hamna i klyschor och schabloner.

-  När man pratar om folks mest älskade filmer så är det "Notting Hill" och "Love actually", men du kommer kanske bara ihåg tio romantiska komedier trots att det görs jättemånga. Det är en svår genre, även om den uppfattas som lättsam, säger Helena af Sandeberg.

- Klassiker eller inte, jag tycker att den här filmen har en känsla. Som med "Love actually", man vill se om den bara för att få samma känsla som förra gången, säger David Hellenius.