Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finaldags för dansande par

Tina mot Tony. Tv-kocken mot speedwaymästaren. Det är något av drömfinal i kvällens Let's Dance.
Tolv veckor av blod, svett och tårar. Tolv veckor av trötta fötter och trasiga ryggar, av troschocker, dödslyft och en hånad grisbonde från Säffle. Uppladdningen har varit lång. Den har varit hård. Men nu ska det avgöras.

Nu återstår bara den populäre speedwaymästaren Tony Rickardsson med danspartnern Annika Sjöö, och den kanske ännu populärare tv-kocken Tina Nordström som dansar i par med Tobias Karlsson.

- Det är inget snack om saken. Både Tony och Tina är värdiga finalister, säger programproducenten Magnus Karlsson, som tillbringade gårdagen med att specialstudera finalisternas slutrepetitioner.

- De är råtaggade och går på tå. Tony Rickardsson är extremt fokuserad, en riktig vinnarskalle som bara är ute efter seger. Och jag ser samma sak hos Tina Nordström. Det här är en drömfinal.

De flesta tv-tittare verkar också överens om att detta är den moraliska finalen. Tony Rickardsson har fått slita hårt och varit ryggskadad, Tina Nordström har sågats för sitt klädval, råkat visa trosorna och juryns ordförande Tony Irving har sagt att hon rör sig som en gammal kärring.

Men de har hela tiden kommit tillbaka, hela tiden utvecklats och växt som dansare. Precis som tidigare års finalister.

Att Let's Dance ända sedan starten 2006 dragit miljonpublik är mycket beroende på de tävlandes egen attraktionskraft. Förra året slog brottningsvärldsmästaren Martin Lidberg och Cecilia Ehrling ut tv-trollkarlen Tobias Blom och årets finalist Annika Sjöö. Första året vann Måns Zelmerlöw i par med Maria Karlsson över Anna Book och David Watson.

- Vi söker en bred mix av tävlande som kan bjussa på sig själva i direktsändning, som kompletterar varandra i sina personligheter och yrkesroller. Inte bara programledare alltså utan gärna en snickare, en musiker, en revykung, en idrottare ... det är charmen med programmet att till exempel Tony Rickardsson drar av sig speedwaystövlarna och sätter på sig nätta dansskor, säger producenten Magnus Karlsson.

Enligt honom finns inga fysiska begränsningar i form av ålder, längd eller vikt. Däremot är det viktigt att varje tävlande matchas med en lämplig danspartner, och det är längden på insidan av benen som avgör.

- Måtten måste vara hyfsat jämna för att dansstegen ska bli så bra som möjligt. Vi väljer ut de tävlande med stor omsorg, inte minst på grund av att de lägger ned så mycket tid. Tina och Tony har varit i gång mer eller mindre på heltid sedan i november.

De tävlande kompenseras ekonomiskt av TV4 men Magnus Karlsson är inte beredd att nämna några summor.

- Självklart får de ersättning men på vilken nivå kommenterar jag inte.

En sak är i alla fall klar. När tredje säsongen av Let's Dance avslutas i kväll är det som ett av TV4:s verkliga flaggskepp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.