Filmutbildning i Trollhättan stoppas

ANNONS
|

Under onsdagen kom beskedet från MYH; för första gången på tio år får inte filmarbetarutbildningen i Trollhättan – en yrkeshögskoleutbildning på 400 poäng – anslag för att starta i höst.

- Jättetråkigt, konstaterar utbildningsledaren Charlotte Gimfalk och döljer inte sin besvikelse;

- Vi har ett högt söktryck, sedan i september har vi dagligen tagit emot flera intresseanmälningar. Och 95 till 100 procent av de som tar examen får jobb i branschen. Så det här är olyckligt.

Fredrik Fornänger, före detta elev på filmarbetarutbildningen och i dag ägare av castingbolaget Feber Casting med säte i Trollhättan, skräder inte orden.

- Det är tragiskt på många sätt. Utbildningen krävs för att Trollhättan ska behålla sitt grepp som filmstad. Och branschen är i skriande behov av nytt blod. Genom att stoppa utbildningen berövar MYH folk på arbete.

ANNONS

På MYH:s hemsida skriver den ansvarige Johan Blom att den vanligaste orsaken till avslag är konkurrens om de ekonomiska medlen och att anordnaren inte i tillräckligt hög grad kunnat påvisa behovet av YH-utbildningen. Eller att andra som ansökt har bättre och mer relevanta förkunskapskrav.

MYH uppger också att konkurrensen varit extra tuff i år och att myndigheten beviljar färre än vanligt.

I Trollhättan utbildas nio yrkesgrupper och 20 sökande har hittills tagits in vartannat år. Charlotte Gimfalks förhoppning är att utbildningen ska kunna dra igång igen hösten 2016.

– Vi söker igen, tar nya tag. Och ser det här som en ofrivillig paus, säger hon.

Också Nordens fotoskola i Biskops Arnö, som utbildat fotografer i 30 år, fick under dagen nej till fortsatta anslag från Myndigheten för yrkeshögskolan. Detsamma gäller Fotoskolan Sthlm.

- Tyvärr, det är jättetråkigt eftersom vi vet att Nordens fotoskola är en bra utbildning. Men vi finns till för att tillgodose kompetensbrist i arbetslivet, och vi får inte utbilda till arbetslöshet, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på YH-myndigheten, till SVT:s Kulturnyheterna.

ANNONS