Filmspaning: Om Scarlett och whitewashing

ANNONS
|

Skådespelarval: Scarlett

I Ghost in the shell (premiär förra veckan), baserad på den japanska mangaserien med samma namn, spelas actionhjältinnan Major av amerikanska Scarlett Johansson istället för av en japansk skådis. Detta har lett till att filmens regissör Rupert Sanders blivit anklagad för så kallad whitewashing. Nja. Detta handlar i princip bara om att filmbolaget ville ha ett publikdragande namn i huvudrollen. Dock hade valet av Scarlett krävt en del manuskorrigeringar, som ingen brytt sig om att göra. När Major inte är japansk blir några scener på slutet fullständigt obegripliga. Å den andra sidan är hela filmen mer eller mindre obegriplig.

Premiär: The first Monday in May

På Bio Roy i Göteborg kommer Andrew Rossis dokumentär The first Monday in May att visas några gånger med start i kväll. Filmen skildrar modeutställningen China through the looking glass på Metropolitan Museum of Arts i maj 2015. Gott om kändisar att kika på, till exempel Rihanna, Jean-Paul Gaultier och filmregissören Baz Luhrmann.

ANNONS

Kommande: The Snowman

Länge och envist hävdade den norske spänningsromanförfattaren Jo Nesbø att det inte skulle bli några filmer om Harry Hole förrän romansviten var avslutad (vilket den aldrig tycks bli). Nu har han ändrat sig. The Snowman (Snömannen) får biopremiär 13 oktober. Tomas Alfredson (Tinker Taylor Soldier Spy) regisserar. Michael Fassbender (bilden) spelar den slitne polisen Hole. Vid en första anblick ser det helbra ut, men Fassbender? Det betyder att alla norrmän i Oslo kommer att prata engelska. I USA är det ingen som bryr sig, men jag har blivit en smula allergisk mot filmer där dialogen förs på fel språk.

ANNONS