Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu blir sjärnskottet från Hjällbo, Sagal Aden Husseins strålande karriär film. Premiär på Bio Roy första december.  Bild: Nora Agapi 

Filmsagan om Hjällbos stoltaste boxningsproffs

Sagal Aden Hussein, Soundtrack of our lives och Glenn Hysén deltar snart i samma maffiga mingel på Bio Roy.

Första december är ett datum att redan nu lägga på minnet alternativt skriva in i kalendern. Då premiärvisar Bio Roy dokumentären Europas Brasilia, om det unga stjärnskottet Sagal Aden Hussein från Hjällbo som gjort kometkarriär inom boxningen i Angereds BC. 

2012 tog hon brons i junior-EM, vilket blev hennes mästerskapsdebut. Tills nyligen tävlade Sagal Aden Hussein, med rötter i Somalia, i 60-kilos-klassen i svenska landslagets elitgrupp för damer. Samtidigt läser hon nu fjärde året på läkarlinjen.

Glenn Hysén gästar Bio Roy

I filmen Europas Brasilia dokumenteras hennes resa ut i världen av filmaren Pontus Hjortén som regisserat och skrivit manus.

– Sagal är en sådan charmerande och överraskande person när man lär känna henne, säger han.

Men han inspirerades att göra filmen också av andra skäl:

– Den djupare anledningen är att jag är så förbannad över att Göteborg ser ut som den gör som stad, så segregerad. Det påverkar allting och det är så tråkigt. Det är kärnan i mitt engagemang.

Samtidigt som dokumentären om Hjällbos stoltaste boxare premiärvisas kommer Bio Roy också att ha en festival med samtliga Svenska filmstudions dokumentärfilmer, inklusive den omtalade Fotbollens sista proletärer, som följer IFK Göteborg under framgångsåren på 1980-talet. Även dokumentären Soundtrack of our Lives möter Göteborgs Symfoniker. visas som en favorit i repris.

Festivalen pågår i fyra dagar, och för att fira 35-årsjubileet av IFK Göteborgs UEFA Cup-vinst kommer Glenn Hysén, Ruben Svensson och Tord Holmgren till biografen på Avenyn för att prata gamla minnen med besökarna. Även Ebbot Lundberg och övriga medlemmarna i Göteborgsgruppen Soundtrack of our lives ska vara på plats på Bio Roy i anslutning till visningen av deras konsertfilm. 

– Med premiären av Europas Brasilia är ambitionen att föra samman förorten och innerstaden och knyta kontakter mellan Angereds Boxningsklubb, Göteborgs konst- och teatervärld, IFK:s supporterklubb och medlemmarna i organisationen Svenska Spanienfrivilligas vänner, säger filmaren Pontus Hjortén.

Musik och samtal är den röda tråden

Under festivalen visas också musikfilmerna Jag är inte beredd att dö än, om sångerskan Laleh, Tinariwen om ökenbluesbandet från Mali och Georg Riedel, om den folkkäre svenske kompositören . 

– Den röda tråden under festivalen är samtalet och musiken, säger Pontus Hjortén.

Även dokumentären Mari Carmen España: Tystnadens slut står på programmet, en roadmovie om Spaniens mörka historia. I samband med den visningen arrangeras en debatt om situationen i dagens Spanien och Katalonien med Ingmar Söhrman, professor romanska språk vid Göteborgs Universitet, EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) och Astrid Menasanch Tobieson, dramatiker och skribent med musikalisk underhållning av Matilda Magnusson.

Svenska Filmstudion grundades av filmregissörerna Pontus Hjorthén, Martin Jönsson och regissör/producent Kalle Gustafsson Jerneholm. Studion har sedan starten 2009 producerat ett tiotal långfilms- och musikdokumentärer i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television och Svenska Filminstitutet. 

Pontus Hjortén ser fram emot premiären av Europas Brasilia, som varvar berättelsen om Sagal Aden Husseins uppväxt med förorten Hjällbos historia.

– Den gängse negativa bilden av förorten som projicerats i offentligheten sedan 1970-talet utmanas av Segals och andras mer positiva bild. Det har lärt mig mycket.