Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicolas Roeg 2012. Arkivbild.

Filmregissören Nicolas Roeg är död

Den brittiske regissören Nicolas Roeg har avlidit vid 90 års ålder. Under sin 60-åriga karriär hyllades han som en av Storbritanniens mest originella filmskapare och han regisserade stjärnor som Mick Jagger och David Bowie.

Nicolas Roeg gick bort i fredags, uppger hans son för BBC.

Hans karriär sträckte sig över sex decennier och hans storhetstid var 1970-talet, då han hyllades för originella och ofta kontroversiella filmer.

Roeg växte upp i norra London och han jobbade sig upp från botten som mångsysslare i den brittiska filmindustrin under 1950- och 60-talen.

Han arbetade med inspelningarna av bland annat "Lawrence av Arabien" och "Doktor Zjivago" och med tiden blev han en erkänd filmfotograf, vilket filmkännare menar syns i hans visuellt slående senare alster.

Chockade samtiden

1970 debuterade han som regissör med kriminaldramat "Performance" med Mick Jagger i en av huvudrollerna. Filmen chockade dåtidens publik med sina skildringar av våld och droger. Hans ockulta filmatisering av "Rösten från andra sidan" (1973) stötte också på kontrovers på grund av sina explicita sexscener.

Roeg arbetade även med David Bowie, i science fiction-filmen "Mannen utan ansikte" från 1976.

En av dem som nu sörjer honom är Donald Sutherland, som arbetade med Roeg i "Rösten från andra sidan". Skådespelaren har döpt en av sina söner till just Roeg.

"Blev förälskad"

- Han var en orädd visionär och kommer alltid att vara det. Det var en befriande glädje att arbeta för honom. Jag blev förälskad i honom och jag kommer att älska honom för alltid, säger han till BBC.

Många filmskapare har följt i Nicolas Roegs fotspår. Bland dem finns brittiske regissören Edgar Wright, som uttrycker sin respekt på Twitter.

"Hans filmer hypnotiserade mig i åratal och fortsätter att fängsla. En mästare i konsten", skriver han.