Colette testar sina vingar på många områden, bland annat som varietéartist, tillsammans med den stenrika öppet lesbiska Missy (Denise Gough). Pressbild.
Colette testar sina vingar på många områden, bland annat som varietéartist, tillsammans med den stenrika öppet lesbiska Missy (Denise Gough). Pressbild.

Filmrecension: Colette

Den fascinerande franska ikonen Colette porträtteras av Keira Knightley, som är överraskande briljant i sin tolkning av en människa i färd med att bryta sig loss från samtidens korsetter och konventioner.

ANNONS
|

Den unga Gabrielle har långa flätor och springer fritt i sin lilla grönskande barndomsby. Redan vid första anblicken inser man att hon är ämnad för något mer. Den 15 år äldre Willy, "litterär entreprenör" till yrket och en minst sagt levnadsglad vivör till sinnet, blir hennes biljett in till Paris bohemiska och exklusiva inre kretsar. Han är en gammal vän till familjen och de gifter sig när hon är 20. Men Gabrielle visar sig snart även ämnad för något mer än det i grunden ganska tomma livet som hustru vid Willys sida.

ANNONS

När hans textfabrik, där det spökskrivs recensioner, böcker och noveller som alltid signeras "Willy", går allt knackigare får till slut Gabrielle en penna i handen med uppmaningen "skriv, vargarna står vid dörren".

Så föds Colette, en bästsäljande författare med gehör för detaljer, erotik och kvinnlig erfarenhet som passar perfekt för en svältfödd publik. Längre fram i livet ska hon skriva klassikern "Cheri" och dess efterföljare. Men den här berättelsen handlar om hur det gick till när larven blev en puppa och sedan en fullt utvecklad fjäril. Och om hur all transformation är plågsam och vad det kostar att utmana samhällets normer. Men också om hur det, ibland, är helt nödvändigt.

Både Keira Knightley och Dominic West är strålande i sina roller och duon Willy/Colette är länge ett attraktivt affischpar för moderna, liberalt sinnade människor i Paris vid förrförra sekelskiftet. Han uppmuntrar hennes talang när han ser den, han har till och med överseende med hennes kärleksäventyr utanför äktenskapet (så länge hon håller sig till andra kvinnor vill säga). Länge räcker livet med Willy också för Colette.

Men när hon har mage att föreslå att även hennes namn kanske skulle kunna stå på omslaget till romanerna som hon skriver, och som har gjort sådan braksuccé, går det inte att blunda för det ibland mer, ibland mindre subtila könsförtryck hon lever under.

ANNONS

Ett härligt kostymdrama som berättar om en svunnen tid på ett fräscht och mycket välgjort sätt är alltid kul att se. Både den prunkande naturen på landsbygden och de sammetstyngda soaréerna i Paris är vackert filmade, alla kläder utsökta och berättandet snärtigt. När det omstörtande frihetsbudskapet dessutom lyckas eka genom århundradena och klinga lika sant då som nu har det verkligen lyckats.

TT

Fakta: Colette

Genre: Drama

Premiär: 19 oktober 2018

I rollerna: Keira Knightley, Dominic West, Fiona Shaw med flera

Regi: Wash Westmoreland

Speltid: 1 timme 51 minuter

Censur: 7 år

Betyg: + + + +

ANNONS