Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg. Bild: Maja Kristin Nylander. Alice Bah Kuhnke (M) kommer att leda det filmpolitiska toppmötet. Bild: TT.

Filmpolitiskt toppmöte i Göteborg

Alice Bah Kuhnke i spetsen för en större diskussion om den statliga filmpolitiken.

Den statliga filmpolitiken fyller ett år i januari. Men vad har hänt och vad har den enorma förändringen för finansieringen av svensk film egentligen inneburit hittills? Och hur ser det ut framöver?

Den 26 januari samlar arrangörerna för Göteborgs filmfestival nationella och regionala politiker och tjänstemän för ett möte med filmbranschens tyngsta aktörer och landets samtliga regionala produktions- och resurscentrum, för att under en heldag diskutera den framtida svenska filmpolitiken.

Festivalchefen: "Känns jättekul"

– Jag och många med mig har saknat en initierad och driven filmpolitisk diskussion, så det här känns jättekul, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

Enligt honom öppnar den nya statliga filmpolitiken upp för en förnyad och delvis annorlunda diskussion om framtida svensk film.

– Det finns ett fönster som tillåter den som vill att vara mer av en visionär. 

I och med den statliga filmpolitiken måste politiker nu i än högre utsträckning ta ställning i filmpolitiska frågor påpekar Jonas Holmberg.

– Tidigare har de kunnat gömma sig bakom filmavtalet, men nu är det dags för politikerna att komma ut på banan och visa var de står.

Äger rum på Auktionsverkets kulturarena

Conny Brännberg är ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd:

– Som den största svenska filmregionen är vi gärna värdar för detta första filmpolitiska samtal. Vi ser verkligen fram emot det här och hoppas att det ska kuna bli ett årligen återkommande samtal, säger han till GP.

Den regionala och lokala nivån har stor betydelse för filmens utveckling påpekar han.

De hetaste frågorna som kommer att tas upp på mötet rör framtida filmproduktion och filmdistribution, där en förändrad moms förändrar förutsätningarna för biografvisningar vilket har väckt starka reaktioner.

Konferensen, som fått rubriken Filmpolitiskt toppmöte 2018, kommer att äga rum på Auktionsverkets kulturarena. Mötet avslutas med filmfestivalens invigning på biografen Draken vid Järntorget några kvarter därifrån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.