Filmkrönikan läggs på is

ANNONS
|

Det har knorrats om Filmkrönikan ganska länge nu och SVT har på kort tid provat ett antal olika former för programmet. Men nu försvinner alltså programmet ifrån tablån.

- Det har väl knorrats om Filmkrönikan sedan Nils-Petter Sundgrens tid, och anledningen att det inte knorrades så mycket då var att det inte fanns några alternativ, säger Sergei Muchin, chef för fakta, kultur och nöje på SVT Väst.

Beslutet fattades redan före jul, men läckte ut först nu i samband med ett informationsmöte med personalen.

- Men det ska absolut inte läggas ner helt utan under hösten kommer vi att pausera och lägga det på is en stund. Anledningen är att hela SVT:s filmbevakning har transformerats. Det finns bevakning i både Godmorgon Sverige, Kulturnyheterna, Go'kväll och Nöjesnytt och vad vi har sagt är att vi måste fundera igenom Filmkrönikans plats. Om krönikan är ett format som fortfarande är attraktivt.

ANNONS

Det enda konkreta beslutet i dagsläget är att programmet försvinner för resten av året. Enligt Sergei Muchin så kan det dock mycket väl hända att det är tillbaka igen redan efter årsskiftet. Kritikerna har gått hårt åt de senaste varianterna av Filmkrönikan. När Helena von Zweigbergk ledde det så kallades det "radio-tv" och "pratigt". När SVT i stället gjorde en helomvändning och programmet fick nuvarande programledarna Navid Modiri och Andrea Reuter så kallades det i stället "ungdomsjakt" och "stressigt".

- Filmpubliken är ju väldigt bred, men ändå trogen sin egen smak. Det är väldigt svårt att tillfredsställa alla och det är ganska långt mellan Kieslowski och Terminator. I mitt jobb ingår att titta på olika varianter och vi måste leta oss fram till rätt innehållsperspektiv.

Filmkrönikan har på senare tid visat upp ganska undermåliga tittarsiffror. Men det beror helt på vad man jämför med enligt Muchin.

- Det har varit ganska stabilt kring 200 000 och lika många som tittar på reprisen. Kulturprogram har sällan mer. Kobra ligger något över och Babel har ungefär samma.

Exakt vilket öde som väntar för SVT:s gamla trotjänare återstår alltså att se. Men så länge får den filmtipssugne vända sig någon annanstans.

ANNONS
ANNONS