Staffan Settergren får sparken som vd för Göteborgs filmfestival efter nio månader på tjänsten.
Staffan Settergren får sparken som vd för Göteborgs filmfestival efter nio månader på tjänsten.

Filmfestivalens vd sparkas

Staffan Settergren hann vara vd för Göteborgs filmfestival i nio månader. Nu har han fått sparken. "Olika syn på den framtida utvecklingen" sägs ligga bakom.

ANNONS
|

Den 1 oktober förra året tillträdde Staffan Settergren som vd för festivalen. Han är jurist och kom närmast från en tjänst som vd för börsnoterade Online Brands Nordic AB. Han hade också arbetat elva år inom Bonnierkoncernen.

Staffan Settergrens uppgift har bland annat varit att få ordning på festivalens ekonomi, något han lyckats bra med, enligt styrelseordförande Sven-Olof Bodenfors.

- Under sin tid hos oss har han tillfört strukturkapital, organisation, affärsutveckling, ordning och reda och gjort en del viktiga stora besparingar, säger Sven-Olof Bodenfors.

Ändå gav styrelsen Settergren sparken den 2 juni.

- Under året har vd och styrelse kommit att ha olika syn på strategi och den framtida utvecklingen för verksamheten, säger Bodenfors.

ANNONS

Kan du precisera hur du menar?

- Filmfestivalen är en snart 40-årig kulturverksamhet, det som har känts som viktigast har varit att säkerställa verksamheten och att den konstnärliga integriteten inte äventyras.

Läs mer:Platt fall för Draken film

Festivalchefen Mirja Wester har utsetts till tillförordnad vd. Hon kommer nu att leda arbetet tillsammans med den konstnärlige ledaren Jonas Holmberg. Bland annat handlar det om att planera för festivalens 40-årsfirande nästa år.

Enligt Jonas Holmberg har duon två grundmål för verksamheten:

- För det första blir det allt viktigare att visa filmer som man inte kan se på andra sätt. Filmutbudet smalnar allt mer och där har vi en viktig roll att fylla.

- För det andra vill vi stärka vår position som den viktigaste filmfestvialen för nordisk film och ännu mer bli en internationell festival. Där har vi tagit stora steg de senaste åren och vi kommer fortsätta den vägen, säger han.

Staffan Settergren kommenterar det hela i ett mejl:

"Föreningens styrelse och jag delade inte synen på strategin för verksamheten framöver, och i konsekvens därmed så har vi gått skilda vägar. Det finns ingen dramatik i det här och jag önskar Göteborg Film Festival lycka till i framtiden."

ANNONS

ANNONS