Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Roy Andersson på scen.

Filmfesten är igång

Draken är fullsatt, öppningsceremonin avslutad och första filmen är igång.

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth invigde festivalen med ett kort tal. Adelsohn talade om olika sorters hjältar. Bland annat Raoul Wallenberg och den tidigare svenske ambassadören i Chile Harald Edelstam som skulle fyllt hundra år i år. Detta med anledning av festivalens chilenska tema.

Därefter delades Göteborgs stora filmpris ut för artonde gången. I år gick priset till Searching for Sugarman. Priset är på 50 000 kronor.

Roy Andersson pratade om sin nya film En duva satt på en gren och visade ett fyra minuters klipp.

Under sitt tal tackade Roy Göteborgs stad för det stöd han och hans familj fick när han växte upp.

– Vi fick poletter till spårvagnen, bulle, och blev skjutsande till Askimsbadet. Helt fantastiskt och tack Göteborg, avslutade han.

Regissörerna till invigningsfilmen, den Oscarsnominerade Kon-Tiki intervjuades av festivalens konstnärlige ledare Marit Kapla. De fick bland annat svara på frågan: "sex män på en flotte i två veckor – hur gör man det intressant?"

Tjugo över sex drog Kon-Tiki igång. På första raden i Draken sitter bland andra Leif Pagrotsky, Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn-Liljeroth.

In i det sista jobbade Matz Malm och Anna Carlsson för att ingen skulle snubbla på den röda mattan när Göteborg International Film Festival öppnade.

Anna, frilansande dekoratör, har hjälp av Matz Malm som tagit ledigt från Veolia för att som 300 andra jobba som volontär under festivalen.

- Som nyinflyttad i Göteborg tog jag kontakt med festivalen förra året. Så det här är nytt för mig, säger Matz som räknar med att kunna se tre filmer om dagen vid sidan om insatsen som volontär.

Den röda mattan trampades av femhundra entusiaster som ser fram emot tio dagar med filmer, seminarier och fest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.