Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Filmen er kjempedårlig”

Att Roy Andersson slaktade den norska storfilmen Kon-Tiki efter visningen på Göteborgs filmfestival har uppmärksammats i norsk media. Dagbladets ger stort utrymme åt den svenske regissörens kritik på dess hemsida. Och flertalet norrmän tycks instämma i kritiken.

Den som förväntat sig ett nytt Alexander Rybak-gate tar fel. När Eurovision-segerrusiga norrmän tog del av hur den fiolspelande Fairytaleguttens nya skiva sågades i svensk press ("Smurfhits" skrev exempelvis Aftonbladets Markus Larsson) tycktes Norge resa sig som en man mot Bror Duktig i öst. Men den svenske mästerregissörens svador tar vårt grannland med fattning. Åtminstone att döma av de hundratals kommentarer som artikeln i Dagbladet genererat.

”Kon-Tiki er virkelig en elendig film” skriver till exempel en man vid namn Erlend.

”Helt enig. En drittfilm (skitfilm) på alla möjliga sätt, och med pinsamma skådespelarprestationer.” fastslår signaturen Improved.

”Det som är problematiskt är att de har fått så mycket pengar och kastat bort dem. För så mycket pengar, borde resultatet blivit långt bättre!” skriver någon som kallar sig FyFasan.

”Filmen er kjempedårlig” slår Skogalv fast.

Men Sverige får sig naturligtvis en känga också.

”Två svenskar har kunnat göra film, men de är döda båda två: Ingman Bergman och Victor Sjöström.”, anser till exempel Drew Dos Santos och återkommer i ett senare inlägg:

”Håller med om att Kon-Tiki är väldigt medelmåttig, men måste säga att Sverige har ödelagt sig själv som filmnation genom att massproducera krimdeckarfilmer och Göta kanal 120”.

”Svenskarna älskar att slakta norska filmer. Har de någon gång gett en norsk film hyfsad kritik? Det är ingenting att bli överraskad av. Jag hade blivit mer överraskad om de hade gillat den.” skriver Enitrak.

Den mer saklige Eirik har räknat antalet nomineringar:

Golden Globe: Kon-Tiki 1, Andersson 0. Oscar: Kon-Tiki 1, Andersson 0. ”Bare for å sette ting svart på hvitt”.

Att Roy Andersson inte är aktuell med någon film i år kan möjligen vara en bidragande orsak till det klena utfallet för hans del. Anderssons nästa film, En duva satt på en gren, kommer först nästa år och den tänker han vinna Guldpalmen med i Cannes berättade han på festivalinvigningen i fredags.

Vad norrmännen än skulle råka tycka om saken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.