Filmavtalet går i graven

ANNONS
|

Det infördes år 1963 av Harry Schein. Sedan dess har det finansierat svensk film. Men nu går filmavtalet i graven. Åtminstone som begrepp.

På torsdagen utsåg regeringen Lennart Foss till ny förhandlare med uppdraget att hitta nya aktörer för finansiering av svensk film. Han ska föra samtal med avtalsparterna i det gällande filmavtalet, men också att arbeta för att hitta nya parter att förhandla med för att få in mer pengar - bland annat bredbandsleverantörerna som tjänar pengar på nedladdning av film.

Resultatet av arbetet ska inte bli ett nytt filmavtal - utan en "branschsamverkan".

Fungerar inte

Därmed går ett nästan 50-årigt begrepp - filmavtalet - i graven. Ett system som skapades av Filminstitutets förste chef Harry Schein på 60-talet och där i grova drag i stort sett alla inblandade parter bidrog med pengar till filmproduktionen i landet. Men i den nya tidens mediesituation fungerar inte filmavtalet, anser regeringen.

ANNONS
-Filmbranschens utveckling har gått fort framåt. Dagens filmavtal motsvarar inte den utvecklingen. Därför kommer den nya lösningen att kallas branschsamverkan och inte filmavtal, säger Sara Bengtsson, pressekreterare hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).
Osäker finansiering

Vad den nya "samverkan" kommer att innebära konkret för finansieringen av svensk film, eller hur samverkan skiljer sig från filmavtalet, kan inte Sara Bengtsson säga.

-Hela poängen är att få in fler parter. Hur finansieringen sedan sker är osäkert. Det kan bli likt dagens avtal, men också helt annorlunda.

I det nuvarande filmavtalet som sträcker sig året ut är bland andra staten, SVT, TV 4, Modern Times Group (MTG) och C More Entertainment parter.

Lennart Foss är i dag koncernchef i mediekoncernen NTM.

ANNONS