Filmade utan att kunna språket

ANNONS
|

Författaren Haruki Murakami är superstjärna i hemlandet Japan. Men uppdraget att filma bästsäljaren "Norwegian Wood" gav han till en franskvietnamesisk regissör: Tran Anh Hung.

-Vad drog mig till den här berättelsen? Berättelsen själv. Den berörde mig mycket starkt när jag läste den 1994. Den där känslan av förlorad kärlek, rädslan för att vi ska förlora någon vi älskar, den är djupt rotad i oss alla. Vi har alla som barn vaknat gråtande för att vi drömt om en förälders död.

Så säger Tran Anh Hung, den franskvietnamesiske regissören som fick filma japanen Haruki Murakamis internationella bästsäljare "Norwegian wood". Och "fick" är ett medvetet ordval. Murakami är ingen författare som är generös med filmrättigheter.

-Varje gång jag var i Japan berättade jag att jag ville filma "Norwegian wood", men ingen reagerade eftersom Murakami aldrig tillåtit att man filmatiserar hans verk. Men så gav han plötsligt tillstånd att filma en av hans noveller, så jag skrev ett brev till honom och fick svaret "okej, kom hit", berättade regissören när han i februari besökte Göteborgs filmfestival.
Upp till skådespelarna

"Norwegian wood" utspelas i Japan, på japanska, ett språk som Tran Anh Hung inte behärskar. På frågan om det inte gör det svårt att regissera har han ett oväntat svar.

-Nej, det är mycket lätt. När man ser en film på ett språk man inte förstår ser man direkt vad det handlar om - om bara skådespelarna är tillräckligt bra. När vi filmade kunde vi direkt se om något var fel. Det var svårare om något var rätt. Hur rätt är det? Och varför är det rätt? Ibland ville jag göra en ny tagning, ibland skådespelarna. Så gick vi framåt, steg för steg.
Aldrig besökt ett hem

Ett större problem var miljöerna. Tran Anh Hung har ofta varit i Japan, men aldrig hemma hos en japansk familj.

ANNONS
-Det är omöjligt att bli hembjuden. Jag vet inget om hur det ser ut, hur man förvarar saker, jag var tvungen att läsa det i böcker. Med filmen ville jag att den japanska publiken skulle känna igen sig, men att allt ändå var lite annorlunda.

"Norwegian wood" har svensk premiär den 18 mars.

Född: 1962 i provinsen Da Nang, Vietnam. Flyttade 1975 till Frankrike undan Vietnamkriget

Bor: Frankrike

Filmer i urval: "Doften av grön papaya" (1993), "Cyclo" (1995), "När solen står som högst" (2000), "Norwegian wood" (2010)

Utmärkelser: Oscarsnominerad för "Doften av grön papaya", Guldlejonet i Venedig för "Cyclo".

ANNONS