Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Äventyrare. Vaiana tar vid efter Elsa och andra starka Disneyhjältinnor.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vaiana antar utmaningen och gjuter mod i oss alla

Vaiana är en ledare som bidar sin tid, och som insläppt bland världens älskade Disneysagor kan gjuta nytt mod i oss alla, skriver Maria Domellöf-Wik.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Animerat äventyr
VAIANA
Regi: Ron Clements, John Musker mfl
USA; 2016 (107 min)

Disney har inte direkt gjort sig kända som feministiska förkämpare tidigare men Frost, musikalen med två självständiga systrar i huvudrollerna, förvisso trådsmala vita prinsessor men ändå, gjorde supersuccé och stakade ut en ny riktning. Nu kommer polynesiska Moana, eller Vaiana som hon fått heta i Europa, och tillåts i Pochahontas, Mulans med fleras efterföljd ta mer plats på egna villkor än någon tidigare Disneyhjältinna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vägledd av farmor, snarare än mer protektionistiske pappa Tui, korsar hon havet för att rädda sitt folk. Havet, spänningen och de svåra utmaningarna är det som lockar snarare än någon prins. När hon får en självgod halvgud på halsen hanterar hon även honom elegant.
Vaiana växer till det hon är ämnad att vara: en äventyrare och upptäcktsresande som korsar en livsfarlig ocean. Det är svårt att inte sätta in detta i en samtida politisk kontext och se filmen som ett motstånd mot trumpismens USA – nu med nya inreseförbud.

Havet spelar en central roll och animationen når nya höjder. Även musiken imponerar stort, inklusive Vaianas Oscarsnominerade Vad jag kan nå (How far I’ll go) och Mauis självupptagna skryt i Håll till godo. Vaianas uppgift är att rädda hela ö-världens förstörda ekosystem. Hon lär sig segla, bekämpar pirater, demoner av eld och får oväntad hjälp av sitt enda, inte självvalda, resesällskap: en liten konstig tupp som alla dömer ut som värdelös.

Viss ofrånkomlig kritik har riktats mot Vaiana vad gäller exotism, exploatering och stereotypisering, men vad jag ser i Vaiana är ändå ett nytt slags osexualiserad förebild. En ledare som bidar sin tid, och som insläppt bland världens älskade Disneysagor kan gjuta nytt mod i oss alla.