Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tom Hanks träffsäker i vimsig komedi

Misslyckad affärsman söker harmoni i livet

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Komedi
Kungens hologram
Regi: Tom Tykwer
Med: Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury, Sidse Babett Knudsen och Tom Skerritt
USA/Storbritannien/Tyskland, 2016 (98 min)
 

Tom Hanks (född 1956) hade en svårslagen formtopp 1993/94 då han i rask takt hade huvudrollerna i Sömnlös i Seattle, Philadelphia (Hanks vann en Oscar) och Forrest Gump (en ny Oscar). Efter den framgångsrika filmtrion kunde Hanks välja och vraka bland filmerbjudanden som damp ner i brevlådan. De senaste tjugo åren har han växlat mellan allvarsamma filmer (Rädda menige Ryan, Cast away) och lättsamma komedier (The terminal, Det är aldrig för sent Larry Crowne).
Nya komedin Kungens hologram är lite vimsig och har ingen riktigt tydlig storyline, men rollen som dem misslyckade affärsmannen Alan är skräddarsydd åt Hanks. I grund och botten handlar detta om att finna harmoni i tillvaron, om att livet ibland måste ta en ny riktning.
Det är Tom Tykwer (Spring Lola) som regisserat och författat manuset (efter en roman av Dave Eggers). 
Filmen inleds fenomenalt med att Alan pratsjunger den gamla Talking Heads-låten Once in a lifetime, där några rader går så här: "You may find yourself in a beautiful house/ With a beautiful wife/ And you may ask yourself/ Well…How did I get here?"
Och det kan man ju fråga sig. Hur blev mitt liv så här?
Alan är en man som oroar sig för det mesta. För att förlora jobbet. För att hans 21-åriga dotter inte gått på universitetet. För en knöl som dykt upp på ryggen.
Tack vare att han en gång i tiden träffade en saudiarabisk prins har Alan fått i uppdrag att åka till Saudiarabien och presentera ett nytt IT-system till en toppmodern stad som är under uppbyggnad ute i öknen. Kulturkrockar uppstår omedelbart. Alan tror att om man bokat in ett möte så kommer det mötet verkligen att bli av, men så är det inte. Det blir en lång, lång väntan på att kungen skall dyka upp. Den ena dagen är den andra lik. Det ligger nära till hands att jämföra med Bill Murray-komedin Måndag hela veckan.
Hanks har egentligen bara tre motspelare. Alexander Black spelar den excentriske guiden och chauffören Yousef, som gillar Chicago (rockbandet, inte staden).  Sidse Babett Knudsen spelar en charmig dansk IT-kvinna som vet hur man får tag på sprit i ett land där det råder alkoholförbud. Sarita Choudhury spelar den kvinnliga läkaren Zarah, som Alan tvingas besöka gång på gång, och möjligen börjar fatta tycke för.
Vackra bilder, korta tillbakablickar, några klart kul repliker (till exempel ett Sören Kierkegaard-skämt), lite romantik, inget om politik (Kungens hologram är inte den typen av film).
Ingen film som går och funderar på i flera veckor, men tiden går inte långsamt.