Smygläsning drog stor publik

ANNONS
|

- Tidigare var det kö ända bort till bron vid Rosenlund, säger ordningsvakten som släpper in personerna i kön till Lagerhuset

En strid ström av människor lämnar Lagerhuset som fylls på med nya besökare lika snabbt på tisdagskvällen. Många har kommit för att vara först med att få ta del av filmfestivalens program som släpps på den officiella hemsidan först på onsdagen.

I den fullproppade lokalen bjuds det på juice, vin, kaka och kaffe och det prasslas ljudligt från gåvokassarna som delades ut till de 1000 första besökarna. I kassen låg olika kulturmagasin, värdecheckar och en pralin.

ANNONS

Under kvällen spelade DJ Nina Natri skivor och jazztradarna Göteborg Big Group uppträdde under tiden som många satt djupt försjunkna i det nytryckta programbladet. Även den engelske artisten Andy Balcon var på plats och spelade med sitt band.

- Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara hans musik, den är psykedeliskt rockig, säger Nathalie Bödtker-Lund som är projektledare för smygläsningen.

Hon hade hört att den traditionella smygläsningen tidigare år har lockat över 1500 besökare men hon visste ändå inte vad hon hade att vänta inför kvällen.

- Det är härligt att se att det är kö, säger hon.

Trots att det är trångt på Lagerhuset så är trängseln ganska trivsam. Alla köar artigt och snällt för att få sig en kopp gratis kaffe till kakan. Och längst in i lokalen sitter det folk i blandade åldrar och kryssar för vad de ska se på årets festival.

- Vi har tittat flyktigt i programmet än så länge, säger Harriet Lilja.

Harriet och hennes man Lars-Eric var engagerade i studentfilmsstudion på 50-talet och de har varit med sedan filmfestivalens start. Viktigast är premiären, enligt dem.

- Det är bra att vara med på premiären för att komma åt stämningen, men den här kvällen är jätteviktig också, säger Harriet.

ANNONS

De brukar aldrig boka biljetter på internet utan tycker att det hör till att köa i täten ute på gatan för att komma in på biograferna.

- Det är extra bra när man är pensionär för då kan man disponera tiden på ett bättre sätt än när vi var yrkesverksamma.

Harriet tar på sig läsglasögonen och fortsätter att titta i festivalprogrammet.

- Det är alltid roligt, nu kollar jag vilka filmer som passar att ta med barnbarnen på, säger hon.

ANNONS