Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Florian Munteanu och Michael B Jordan stirrar ut varandra i Creed II. Bild: Barry Wetcher

Nya Rocky får slagsida åt det sentimentala

Dolph Lundgren återkommer i den senaste i raden av Rocky-uppföljare som hellre skildrar vardagslunk än typiska boxningsscener. Mats Johnson hoppas att Stallone lägger handskarna på hyllan efter denna boxningsfilm.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Boxningsfilm

Creed II

Regi: Steven Caple Jr

Med: Michael B Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Florian Monteanu och Dolph Lundgren

USA, 2018 (130 min)

Nya Rocky Balboa-filmen Creed II föranleder de två vanliga frågorna, och en tredje. Alltså. Orkar Sylvester Stallone jogga upp för trapporna som leder till Pennsylvanias konstmuseum i Philadelphia? Kommer Gonna fly now att återanvändas på soundtracket? Och. Är det en god idé att låta Ivan Drago, spelad av Dolph Lundgren, göra comeback?

LÄS MER: Game over för the Rock

Eftersom Rocky IV är en kalkon är Dragos återkomst en usel idé på papperet, men det visar sig att Lundgren är kraftigt förbättrad jämfört med för trettio år sedan. I och för sig är Lundgrens huvuduppgifter i filmen bara att se rysk, bitter och bister ut, men det lyckas han med.

Upplägget i Creed II är högeffektivt. I ett grått Kiev, Ukraina, visar det sig att Drago har den fullvuxne sonen Viktor (Florian Monteaunu), som är en slugger och ett muskelberg av tungviktsmodell.

Samtidigt i Las Vegas blir Adonis Creed (Michael B Jordan) ny tungviktsmästare. Detta är avklarat på fem minuter. Alla har listat ut med lillfingret att filmen måste sluta med en fajt om mästarbältet mellan Viktor och Adonis, en fajt där det finns hämndmotiv. Dessvärre för Adonis är gamle Balboa ovillig att coacha.

Regissören Steven Caple Jr, som är något av en rookie, är inte särskilt intresserad av scener som brukar vara obligatoriska (inga hopprep i sikte) i boxningsfilmer. I stället handlar Creed II i stor utsträckning om vardagsbestyr, frierier, graviditeter, besök på kyrkogårdar och småtrassliga relationer samtidigt som filmen får slagsida åt det sentimentala.

LÄS MER: Enformigt värre med Denzel Washington

Men det står jag ut med. Om man gillar Rocky och om man gillar Stallone, som har på sig sin vanliga hatt, vinner filmen i längden, den är inte lika bra som första Creed, som kom för två år sedan, och den är verkligen inte lika bra som den stillsamma Rocky Balboa (2006), men helt okej och rentav bra på riktigt när Bill Contis pampiga fanfarledmotiv drar igång, för så blir det, förstås, i en Rockyfilm, och man börjar minnas så fenomenal Rocky från 1976 var.

Nu är det slut. Nu måste det vara slut. Å den andra sidan har Stallone fullt upp med inspelningen av Rambo 5 och blir därmed världens äldste actionhjälte.