Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lisa Aschan tackar nej till miljonstipendium

Lisa Aschan, regissören bakom kritikerhyllade filmen Apflickorna, tackar nej till långfilmstipendiet på fem miljoner kronor hon fick i höstas.

Förvaret i regi av Lisa Aschan valdes ut bland fem nominerade projekt, och tilldelades i november förra året ett långfilmsstipendium på fem miljoner kronor. Bakom stipendiet står bland annat Stockholms filmfestival och Svenska filminstitutet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Aschan, vars starkt personliga långfilmsdebut Apflickorna kritikerrosats och prisats såväl i Sverige som internationellt, anser nu att Förvaret inte är den mest lämpade filmen för stipendiet. Istället har hon och hennes producent Anna-Maria Kantarius på Garagefilm beslutat att fortsätta att utveckla filmen på eget håll.

- Vi känner att vår film inte riktigt passade ramarna som de hade satt upp för stipendiet, förklarar Anna- Maria Kantarius.

Hon försäkrar dock att filmen fortfarande kommer att bli av, att de backas upp av SVT, Filminstitutet och filmbolaget Nonstop Entertainment och nu söker fler finansiärer.

Förvaret presenterades inför nomineringen som "ett horrordrama i en isolerad värld". Manuset är baserat på Johannes Anyuru och Aleksander Motturis succépjäs Förvaret som spelades på Göteborgs Stadsteater hösten 2009. Juryns motivering till stipendiet löd: "En modig och originell vision för en gränsöverskridande och brännande aktuell film som bara måste göras nu, nu, nu!"

Ny stipendiat blir nu i stället Sofia Norlin, med filmen Ömheten som börjar spelas in i Kiruna under våren. I en av huvudrollerna syns Sebastian Hiort af Ornäs, som slog igenom i filmen Sebbe.

- Det är en stor ära att tilldelas stipendiet och jag är oerhört glad över att få chansen att göra min första långfilm i ett så bra sammanhang. Vi har utvecklat filmen länge med teamet och ska göra allt för att den blir så stark och vacker som möjligt, säger Sofia Norlin i ett pressmeddelande från Stockholm filmfestival.

Ömheten kretsar kring ett Kiruna i förändring och personerna i ett tonårsgäng som går mot framtiden medan marken bokstavligen skälver under deras fötter. Dramat får premiär under Stockholm filmfestival 2012.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.