Kulturministerns första tal rev ner applåder

Både klimatkris och salmonella avhandlades när den 42:a filmfestivalen invigdes på Draken. Spontan applåd blev det när den nya kulturministern Amanda Lind (MP) gav ett halvt löfte om skattelättnader för filminspelningar.

ANNONS
|

Något försenad, på grund av tågstrul, anlände Amanda Lind till Draken och invigningen av Göteborgs filmfestival. I foajén drogs hon genast in i ett frenetiskt intervjuande, fotograferande och handskakande.

När det väl var dags för tal inledde hon med att kommentera att hon bara har varit kulturminister i fem dagar.

– Det här är mitt första tal som kulturminister. Jag är väldigt glad att vara här i Göteborg för att fira alla fantastiska filmare och filmkonsten.

LÄS MER:Filmfestivalens egen apokalyps utan Draken

Skattelättnader "ett intressant förslag"

Starkast reaktioner fick hon när hon pratade om hur hon vill arbeta för att förbättra förutsättningarna för filmproduktion i Sverige.

– Ett exempel är att införa skattelättnader för filmproduktion. Det är ett intressant förslag för att stärka filmbranschen i Sverige, sade Amanda Lind.

ANNONS

Ett "yeah!" hördes bland bänkraderna och kulturministern fick en spontan applåd för att hon tog upp den mångåriga debatten om att Sverige har svårt att locka hit internationella filmproduktioner på grund av att vi saknar skatterabatter, något som är vanligt i andra länder.

Kvällens konferencier Emma Knyckare hälsade särskilt välkomna till de festivalbesökare som följde invigningen via direktsändningen på 34 biografer runt om i Västsverige.

LÄS MER:Filmfestivalen riktar svidande kritik mot Guldbaggegalan

Salmonellaskämt och klimatkris

Hon hann också informera om att hon fått salmonella på en charterresa för ett par veckor sedan och därför var strängt förbjuden att skaka hand med kulturministern.

En allvarligare approach hade festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, som kopplade ihop årets tema – apokalypsen – med klimatkrisen.

– Apokalypsen kommer att hända, om vi inte gör något drastiskt snart, det är budskapet från forskarna. Om vi inte drastiskt förändrar våra ekonomiska och sociala system kommer klimatkrisen att leda till människans undergång, sade han.

LÄS MER:"Förbannat bra om sexflotten Acali"

LÄS MER:Hon var kapten på "sexflotten" Acali

Prisades för omtalade filmen Flotten

I nästa stund var det prillig lycka på scenen, då filmaren Marcus Lindeen, som gjort den uppmärksammade dokumentärfilmen Flotten, fick ta emot årets Mai Zetterling-stipendium på 200 000 kronor.

– Jag känner mig väldigt glad över att få arbeta i ett filmklimat som tillåter konstnärer att pusha gränserna för vad dokumentärfilm kan vara, sade han i sitt tacktal.

ANNONS

Efter tal och prisutdelning blev det trippelpremiär. Först visades årets vinjettfilm av Gabriella Pichler och Johan Lundborg, sedan kortfilmen Zlatan i Alperna av Monne Linström och slutligen årets invigningsfilm Aurora, av finska Miia Tervo.

LÄS MER:Hennes debutfilm öppnar Filmfestivalen

LÄS MER:Zlatan på äventyr i Alperna kan vinna filmpris

Filmerna på invigningen

Kortfilmen Zlatan i Alperna av Monne Lindström är en animerad berättelse om varför vi en gång blev störtförälskade i liraren från Rosengård.

Långfilmen Aurora är finska Miia Tervos regidebut. Den handlar om en festande nageltekniker som blir äktenskapsmäklare åt en Irans flykting.

Gabriella Pichler har gjort vinjettfilmen tillsammans med klipparen Johan Lundborg. I minifilmen besöker utomjordingar jorden i framtiden, då planeten ligger i ruiner.

Filmfestivalsiffror

Årets festival är den 42:a i ordningen.

400 filmer från 83 länder visas under elva dagar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS