Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Genomdystert från Polen

Drama om ensamma, olyckliga kvinnor i bottenlös förtvivlan

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

DRAMA
UNITED STATES OF LOVE
Regi: Tomasz Wasilewski, Polen, 2016 (104 min)
***

Polen, 1990. Lech Wałęsa är på väg att bli nationens nye president. Många polacker tror på en ljus framtid, men några ljusglimtar ser vi inte röken av i United States of love, som är en genomdyster film gjord i en grådaskig socialrealistisk stil.


Regissören Tomasz Wasilewski är född 1980 och var alltså bara tio år när filmen utspelas. Wasilewskis film kretsar kring ensamhet, bottenlös förtvivlan och olyckliga kvinnor. Spelplatsen är ett trist höghusområde utkastat i ingenstans.


Agata (Julia Kijowska) har varit gift i femton år. Äktenskapet är stendött.
Skolrektorn Iza (Magdalena Cielecka) är självdestruktiv och psykiskt labil. Iza vägrar acceptera att hennes älskare vill göra slut.
Läraren Renata (Dorota Kolak), som inte har några vänner över huvud taget, tvingas gå i pension.


Jämförelsevis optimistisk är den unga Marzena (Marta Nieradkiwicz) som driver danskurser. Marzena drömmer om en karriär som fotomodell. Eftersom den här filmen är som den är kan man snabbt misstänka att de drömmarna kommer att bli brutalt krossade.
I United states of love finns väldigt många sexscener (av karaktären pornografiska), men inget som ens påminner om kärlek.


Filmen är konsekvent genomförd och intelligent uppbyggd när de fyra kvinnornas livsöden korsar varandra. Min främsta invändning är att detta passerar gränsen för hur mycket elände biopubliken mäktar med i en och samma film.