Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Camilla Läckbergs böcker filmatiseras i Fjällbacka. Familjen spelas av Claudia Galli (Erica), Richard Ulfsäter (Patrik), Ellen Stenman-Göransson (5 år) och tvillingarna Simon och Likas Brodén (20 månader).

Framgångsrikt mordmaskineri i Fjällbacka

Totalt 280 miljoner investeras i tio tv-filmer och två långfilmer. Camilla Läckberg, som gett den anställda manusgruppen utryckliga förhållningsorder, hoppas att storsatsningen Fjällbackamorden ska bli en riktig långkörare i stil med Morden i Midsomer.

Fjällbacka. Vi svänger in vid bensinmacken, och skymtar huset där Camilla Läckberg växte upp. Kyrkan tronar majestätiskt över det pittoreska kustsamhället, där huvudgatan leder förbi stora hotellet. Där inne, under matsalens kristallkronor, pratar deckarförfattarinnan i mobil strax innan pressträffen, och ursäktar sig viskande: "stämmer av med mamma bara, om barnen, logistiken du vet..." Snart är hon i farten, blir intervjuad av lokal- och rikspressen, tar samtidigt själv bilder "till bloggen och twittret".

Det är ett välregisserat mediaarrangemang, efter tre års målmedvetet planerande, bolagskonstruerande och finansierande. Nu är det dags för nästa fas. Iscensättandet. En studio på 1700 kvadrat har byggts upp i en gammal fabrik i Tanumshede för inomhusscenerna. I dag, som är den sjunde inspelningsdagen, ska scener tas i trädgården till en villa på Sälviksvägen.

Claudia Galli och Richard Ulfsäter syns som seriens populära par: deckarförfattarinnan Erica Falck och polisen Patrik Hedström. De har läst på men försöker fortfarande lista ut mer om rollfigurerna de ska gestalta de kommande tre åren.

- Camilla Läckberg har skapat ett universum som vi får härja fritt i, det är superlyxigt bara det, säger Claudia Galli som redan hunnit köra båt och springa på klippor. Nyfikenheten säger hon sig ha gemensamt med rollfiguren Erica:

- Jag känner igen mig i det där med att vilja utforska och leta lösningar.

Galli, som just avslutat inspelningen av nya avsnitt i komediserien Starke man, funderar på vad som egentligen kan ligga bakom deckarseriens popularitet.

- Det handlar nog om Camilla Läckbergs förmåga att blanda happy family-life med mord. Böckerna beskriver inte ett rent mörker. Här finns ett hem, fyllt av lycka, och mord som stark kontrast. Många gillar nog också de historiska delarna från andra epoker.

Regissören Marcus Olsson håller med, och nämner nyckelord som "garden crime" (trädgårdsbrott) och "cosy crime" (mysiga brott).

- Man behöver inte visa bäbisar i mikron och annat äckligt.

Jonas Fors, vd på produktionsbolaget Tre vänner, beskriver de europeiska tv-bolagens stora sug efter "lighter crime", mer lättsamma, familjeanpassade kriminalserier att kabla ut på bästa sändningstid. 280 miljoner investeras i serien och merparten av pengarna kommer från Tyskland, Beneluxländerna, Spanien, Frankrike och Italien.

Camilla Läckberg som inspirerats av Elizabeth George är särskilt nöjd med det hon kallar "vardagsbiten" i de egna böckerna.

- Populariteten bottnar nog delvis i igenkänning i Erica och Patrik. Jag tycker själv om att läsa just den typen av böcker, där relationsbiten utövar en stor dragningskraft.

Nu hoppas hon att The Fjällbacka Murders, som serien lanseras som i Europa, ska bli en riktig långkörare i stil med Morden i Midsomer som kan föra ut Fjällbackas namn i världen.

Den nya serien har böckerna som utgångspunkt, men avsnitten är specialskrivna för tv av en särskild manusgrupp som tar avstamp i Läckbergs numera riksbekanta persongalleri.

Manusförfattaren Michael Hjort, en av grundarna bakom Tre vänner, är så kallad "showrunner" och ska tillsammans med manusgänget "förvalta den gemensamma visionen". Gruppen har fått utryckliga, detaljerade förhållningsorder.

- Det ska vara stark feelgood, mycket fokus på Fjällbacka och Erica och Patrik. De får inte skilja sig, inte dö eller skada sig. Det är hårt reglerat, inga stora förändringar får göras utan att kontakta mig först, förklarar Camilla Läckberg.

2003 debuterade hon med deckaren Isprinsessan. I september släpps den åttonde boken i Fjällbackaserien, Änglamakerskan. I Sverige har böckerna hittills sålts i över 3,4 miljoner exemplar. Läckbergs bolag Camlac AB har ökat sin omsättning med nästan tio miljoner på ett år och redovisade i det senaste bokslutet en vinst på 4,6 miljoner. Böckerna har översatts till 35 språk, och flera titlar lanseras just nu i USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.