Filmstaden Bergakungen är en av de berörda salongerna som stänger ner.
Filmstaden Bergakungen är en av de berörda salongerna som stänger ner.

Filmstaden stänger alla biografer i Sverige

Filmstaden stänger nu alla sina biografer i Sverige från och med 18 mars. Under tisdagen kom även beskedet om att flera biofilmer släpps direkt på streamingtjänster.
– Vi har öppet i dag och i morgon även för att kunna återlösa köpta biljetter, säger Caroline Hellström, pressansvarig för Filmstaden.

ANNONS
|

Filmstaden har tidigare begränsat sina visningar till 100 besökare, i coronavirusets spår. På tisdagen kom beskedet om att de nu ändrar sig, och stänger samtliga biosalonger över hela landet från och med 18 mars.

– Vi har öppet i dag och i morgon även för att kunna återlösa köpta biljetter. Därefter hänvisar vi till vår kundtjänst, säger Caroline Hellström, pressansvarig för Filmstaden.

Direktivet kommer från det amerikanska moderbolaget AMC Theatres, som äger Filmstaden. Utöver Filmstaden så har beslutet tagits att samtliga av koncernens biografer i Norden stänger på obestämd tid.

– Dessvärre så har vi inga besked om hur länge det kommer dröja tills biograferna öppnar igen. Vi avvaktar och tar del av händelseutvecklingen, säger Caroline Hellström.

ANNONS

LÄS MER:Beslut om svenska biografer dröjer

Biofilmer direkt till streaming

I samma veva annonserade också hyrfilmstjänsten SF Anytime att bioaktuella filmer som Jane Austen-filmatiseringen ”Emma” och skräckfilmen ”Invisible man” blir tillgängliga för streaming i anslutning till sina premiärer.

Något som enligt Caroline Hellström inte haft någon större påverkan på initiativet att släcka ner biosalongerna.

– Nej, jag har inte fått någon information om att det skulle vara på grund av det. Det är snarare bestämt utifrån de restriktioner som gäller nu.

All svensk biografisk verksamhet stängs däremot inte ner. Filmstaden meddelar via sin hemsida att Svenska Bios och Cinemascenens visningar fortsätter som tidigare.

Faktaruta:

Filmstaden, tidigare SF Bio, är Sveriges största biografkedja.

2018 ansvarade de för 38 biografer, med 270 salonger och drygt 34 200 biofåtöljer på 22 orter.

De har en årlig omsättning på runt 1,7 miljarder.

Filmstaden ingår i den globala biografkoncernen AMC Theatres, som har sitt säte i Kansas City, USA.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS