Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

De ligger bakom hyllade parodin på Ruben Östlund

Bland Svenska Dagbladets, FLM:s och Göteborgs-Postens kritiker hyllas satirserien Ruby, vars hjälte är en något tillskruvad variant av regissören Ruben Östlund. Har serien ett djuplodande budskap eller är den bara menad som fnissfest? GP har talat med skaparna.

Den animerade Youtube-serien Ruby, där en förvirrad Ruben Östlund rör sig i ankdammen som är Sveriges filmsocietet, har väckt uppseende i medierna. 

Göteborgs-Postens Maria Domellöf-Wik tipsar om serien i sin filmspalt, och skriver att Ruben Östlund "parodieras å det grövsta". Filmtidskriften FLM kallar med glimten i ögat serien för "[d]en mest ambitiösa holmgången med en svensk filmare sedan Bergmanparodin De düva från 1968", och i Svenska Dagbladet hyllar Sebastian Lindvall den för att klä av "kejsaren" Östlund, och för att bryta ner "manliga genier till effektsökande posörer".

Men ingenting av det här var syftet med projektet, i varje fall inte om man ska tro upphovsmännen Julian Hase och John Eneroth. 

– Många lyfter fram det kritiska. Till och med min mamma var inne på SvD-tåget och tyckte det var skönt att någon äntligen punkterade The Square-bubblan, säger John Eneroth.

Poängen? Humor

Julian Hase berättar att deras tanke aldrig var att göra någonting vasst om just Ruben Östlund.

– Vi har inte haft som mål att vara elaka, ta ner honom på Jorden eller sticka hål på hans myt. Vi har bara hoppats kunna göra en så rolig serie som möjligt. 

– Mer än något är serien en kommentar till Stockholms bostadskris. Vi pluggade film och tv i samma klass, och har alltid haft tanken att göra någonting ihop. När vi behövde flytta in tillsammans för att säkra en lägenhet, fick vi plötsligt tid att göra det, säger Julian. 

John Eneroth tillägger att det bara var en slump att det blev just Östlund, men att regissören sedan har visat sig väldigt tacksam att ha i huvudrollen. 

– Ja, det hade inte varit lika kul om vi valt någon som var mindre uppburen. Det krävs att personen är vördad för att man ska kunna göra honom till en tramsbralla. Men Roy Andersson hade inte varit lika givande ändå. Han är redan en sån karikatyr i sig av en hyllad regissör. 

Vad ska Ruben tycka

Att Ruben Östlund är så öppen med sin process i intervjuer gör honom också till lämpligt driftkucku; ett drag som flitigt utnyttjas i Ruby. 

I seriens första avsnitt ses regissören ligga på vad som tycks vara en psykoterapeuts soffa, där han öppnar sitt hjärta om sin pågående skrivkramp.

"Tänk om man kunde va som Lars von Trier. Alltid en skön filmidé i bakfickan. (...) Jag tar ju alltid idéer från youtubeklipp, nån rolig artikel, eller en avhandling om nåt intressant. Men han bara kommer på saker", säger Östlunds animerade alterego. 

Vägen till nästa stora filmidé kantas av möten med människor från den svenska filmeliten, fans som hoppas på stordåd härnäst – och, lite otippad, en del science fiction. Hittills har sju avsnitt av sammanlagt nio släppts. 

Hur tror ni Ruben Östlund själv uppfattar serien?

– Alltså ... det är lite med skräckblandad förtjusning vi inväntar en kommentar, om han alls har sett serien. Vi hoppas förstås att han inte tar illa upp, säger Julian.

John instämmer.

– Det bästa vore om han tyckte det var roligt och skrattade. Det vore i och för sig ett underbetyg till oss som satiriker.

Mest nyfikna är de på vad Ruben Östlunds producentkollega Erik Hemmendorff kan tänkas tycka. En version av honom finns nämligen också med.

– Han kanske inte var beredd på det här alls. Han är ju en sån bakgrundsspelare. Ingen vet något om Erik, inte vi heller, så vi har fått bygga upp hans karaktär från grunden, säger Julian.

 

Se första avsnittet av Ruby här:

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.