Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ceremonin

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Dokumentär

Dokumentär

Ceremonin

Regi: Lina Mannheimer

Lina Mannheimers film har underrubriken En film om kärlek och vänskap och trots att den som står i centrum här är Frankrikes mest berömda dominatrix Catherine Robbe-Grillet handlar det betydligt mer om allmänmänskliga ämnen som sökandet efter frihet och att våga släppa taget än att som i 50 shades of Grey-flasha med en imponerande tortyrkammare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även om vi i den här dokumentären får se iscensatta sadomasochistiska ceremonier där nakna män under 84-åringens överinseende tvingas härma kycklingar och får köttslamsor kastade åt sig ligger fokus på intervjuer med människorna i hennes innersta krets och deras totala dyrkan av sin ”souverain” men även om åldrande och ensamhet.

En av dessa är den drygt femtioåriga Beverly som strax innan Robbe-Grillets make – författaren och filmaren Alain Robbe-Grillet – gick bort ingick ett livstidskontrakt där hon avsade sig all egen vilja och nu lever ett liv av total underkastelse i sin härkarinnas château i Normandie.

Robbe-Grillet påpekar att hon, trots att det snart är 60 år sedan hon debuterade med den då totalförbjudna BDSM-romanen Bilden, absolut inte är gränslös utan istället har mycket tydliga gränser.

Och man slås av hur lite verklig lust som verkar rymmas i de ytterst inrutade ritualerna – paradoxalt nog blir det som man främst associerar till snarare nunnelivet.