How Viktor 'The Garlic' took Alexey 'The Stud' to the nursing home är titeln på Alexander Hants debutfilm som visas på Bio Roy. Bild: Kinopoisk/ VGIK Debut
How Viktor 'The Garlic' took Alexey 'The Stud' to the nursing home är titeln på Alexander Hants debutfilm som visas på Bio Roy. Bild: Kinopoisk/ VGIK Debut

Bio Roy startar rysk filmserie

En svart roadmovie från dagens Ryssland inleder Bio Roys satsning på rysk film.

ANNONS
|

– Ryssland är ett stort land med en omfattande filmindustri. Det görsmycket bra film, men vi ser väldigt lite av denhär, säger Peter Steen, projektledare på Bio Roy.

Han tänker sig att Bio Roy kan vara ett komplement till Hagabions franska, spanska och tyska filmvisningar.

Första filmen visas på fredag 10 november, den hade premiär i Ryssland för drygt en månad sedan. Regissören Alexander Hant kommer att vara på plats för att svara på frågor efter filmen som har den långa titelnHow Viktor 'The Garlic' took Alexey 'The Stud' to the nursing home.

Peter Steen beskriver den som en udda film som inte liknar något annat, en actionkomedi med samhällskritiska inslag.

ANNONS

– Den handlar om en kille som blivit övergiven i barndom och sedan levt ett torftigt liv. Men hansfar kommer in i bilden igen och de kör genom Ryssland medan han försöker lämpa av fadern på något hem för att kunna ärva hans lägenhet. Det är en sorts roadmovie.

Tanken är att främst satsa på ny rysk film som inte tidigare visats i Ryssland, men även klassiker från Sovjetunionen. Nästa film på programmet blir AndrejTarkovskijslegendariska Stalker den 9 december.

– En väldigt vacker film som jag tror många känner till. Den visades på Cinemateket i våras och det var nästan fullsatt.

Än så länge innehåller programmet bara dessa två filmer, men planen är att visa en rysk film ungefär en gång i månaden.

– Vi håller på att rekafilmer och vill få ett gott urval, efter actionkomedin kommer Stalker och lugnar ned och längre fram i vår kanske det kan bli ett kostymdrama, säger Peter Steen.

ANNONS