Atwood hyllar egna tv-serien – här är tio författare som inte haft samma tur

ANNONS
|

The Handmaid’s Tale hade premiär i april och har redan, trots att alla avsnitt inte visats, kallats årets bästa tv-serie av många. Inte undra på att säsong två redan fått grönt ljus.

Serien bygger på författaren Margaret Atwoods prisbelönta och storsäljande roman Tjänarinnans berättelse från 1985 och målar en dystopisk värld – möjligen i en nära framtid – där kvinnor är förbjudna att arbeta och de få som är fertila tvingas föda elitens avkomma.

Författarinnan har viss erfarenhet av att se sina böcker anpassas till vita duken. 1990 kom en långfilmsversion av Tjänarinnans berättelse där flera inblandade i projektet, från författarna till skådespelarna, senare uttalat sig om svårigheterna med att få till ett fungerande manus.

ANNONS

En av manusförfattarna, den välrenommerade Harold Pinter, försökte få sitt namn borttaget från den slutgiltiga versionen.

När rättigheterna till boken köptes upp av streaming-tjänsten Hulu fick Atwood frågan om hon ville medverka som konsulterande producent. Och hon är mycket nöjd med resultatet.

– Jag är väldigt imponerad av vad de har gjort. Typ, oerhört imponerad, säger Margaret Atwood till Toronto Sun.

Författaren understryker att hennes roll som konsult ingalunda gav henne något veto, men att hon kunde vara involverad i diskussioner.

– Det är ett väldigt bra team och det finns skillnader från boken. Men vi diskuterade dem och jag kan se logiken. Överlag har alla varit väldigt positiva och de inblandade är inte bara hängivna projektet, de har erfarenhet och är experter på sitt område. Så jag har haft tur, har hon sagt till sajten The Daily Beast.

Långt ifrån alla författare kan skatta sig så lyckligt. Författarinnan till Mary Poppins blev så besviken på filmatiseringen att hon grät i biografen. Andra författare har blivit så besvikna att de spelat in egna versioner.

Bläddra i bildspelet här ovan för att läsa om författarna som ratat filmversionerna av sina böcker.

ANNONS