Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Parmiddagsångest. Frånskilde Peppe (Giuseppe Battiston) syns här i samspråk med Bianca (Alba Rohrwachter). Bild: True colours, Glorious films

Alla våra hemligheter ryms i mobilen

I Paolo Genoveses fascinerande drama går parmiddagen från värre till värst.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

DRAMA
VAD DÖLJER DU FÖR MIG?
Regi: Paolo Genovese
Med: Giuseppe Battiston, Marco Giallini, Kasia Smutniak, Valerio Mastandrea och Anna Foglietta
Italien, 2016 (97 min)
***

Om jag lånar ut min mobil till någon som vet hur en mobiltelefon fungerar kan den personen busenkelt läsa mina mejl och sms, kolla samtalslistan, komma åt mina appar, se vilka googlesökningar jag gjort, och möjligen hitta mer kontroversiellt stoff än recept på älgstek.

Om detta handlar Paolo Genoveses nya film Vad döljer du för mig? som ligger helt rätt i tiden och som blivit en otippat stor publikframgång hemma i Italien.
I likhet med Roman Polanskis sylvassa Carnage (2011) är detta en vuxenorienterad, extremt dialogdriven, ensemblefilm som med undantag av en kort prolog utspelas i en och samma lägenhet. Ett grepp som ställer höga krav på manus och skådespeleri. Krav som med lätthet uppfylls i Carnage. I Vad döljer du för mig? får inte alla rollfigurerna tid att utvecklas. En storybit, som är central för att föra handlingen framåt, är inte helt trovärdig.

"En fascinerande film"

Men dessa små invändningar till trots tycker jag att Genovese gjort en fascinerande film, som manar till eftertanke.
Spelplatsen är ett bostadsområde i utkanterna av Rom och upplägget är som följer: Tre par, som känner varandra väl, träffas regelbundet för att äta middag tillsammans. Den här gången är de sympatiska Eva och Rocco, utmärkt spelade av Kasia Smutniak och Marco Giallini, kvällens värdpar. Bjuden till middagen är också den frånskilde Peppe (Giuseppe Battiston) som lovat att ta med sig sin nya flickvän, men till allas besvikelse har hon fått förhinder.


Eva har uppenbarligen tröttnat på att middagarna alltid är likadana och alltid slutar med att alla druckit för mycket vin. Hon föreslår en lek, en teknikuppdatering av Sanning eller konsekvens. Alltså. Man är tvungen att lägga sin mobil med högtalarfunktionen påslagen framför sig på bordet. Samtliga mejl, sms och samtal kommer nu att vara offentliga.
En kul idé tycker några, andra väljer att hålla masken. För att undvika en katastrof och äktenskapskris övertalar Lele (Valerio Mastandreo) den godhjärtade Peppe att de, ute på balkongen, i största hemlighet skall byta mobiler (de har identiska modeller) med varandra. Mobilbytet visar sig snabbt att vara kvällens sämsta idé, en kväll där det går från värre till värst.

Hemligheter kommer att avslöjas

Filmer om middagar som havererar har det gjorts några stycken, till exempel Brakfesten och The Riot Club. Filmer där hemligheter kommer att avslöjas har det också gjort några stycken, överlägset bäst är Mike Leighs Hemligheter och lögner.
Det specifika med Vad döljer du för mig? är att mobiltelefonen står i centrum. Det är fullt möjligt att Facebook, Instagram och Google har mer koll på vem du är, egentligen, än vad din partner har.

Jo, en invändning till. Varför filmens fem (!) manusförfattare lägger så mycket krut på en månförmörkelse är svårbegripligt. Det kan handla om ett försök till magisk realism, som i så fall inte riktigt passar in i filmen.