Kämpar. Tioåriga Nojoom får som bortgift utstå övergrepp och kränkningar i makens bergsby där hon förväntas arbeta som sex- och hushållsslav.
Kämpar. Tioåriga Nojoom får som bortgift utstå övergrepp och kränkningar i makens bergsby där hon förväntas arbeta som sex- och hushållsslav.

10-åriga kämpen Nojoom är filmens nav

Ett barn gifts bort mot sin vilja i Nojoom, ett drama baserat på en sann historia.

ANNONS
|

Jemens första kvinnliga regissör Khadija Al-Salami är på flera sätt en pionjär. Ikväll gästar hon Göteborg och Hagabion med sin senaste film Nojoom – Tio år och skild, som vann första pris på Dubai Internationella filmfestival 2014. Al-Salami ligger även bakom manuset till det hjärtskärande dramat, som inspirerats av en sann historia – vilket i sig är ett faktum som framkallar rysningar av obehag.

För det vi får se är en levnadsglad, leklysten tioåring, ett barn som mot sin vilja gifts bort och tvingas följa med sin betydligt äldre man till hans hemby i bergen. Där förväntas hon lyda honom och sin svärmor blint, och utnyttjas som sex- och hushållsslav. De systematiska övergreppen är närmast outhärdliga att se.

ANNONS

Gravt misogyna sedvänjor tillämpas bland byborna, som är analfabeter och lever efter gamla traditioner. Stam- och klanledare skipar rättvisa efter eget huvud, ger råd och välsignelser. Skam, våldtäkt, barnäktenskap och heder är begrepp som här till slut tas upp i en domstol i Jemens huvudstad Sanaa. Och diskussionen är både pedagogisk och nyanserad.

Al-Salami lyckas väl gestalta miljöer med utbredd fattigdom och okunskap, där unga kvinnor aldrig går säkra utan ständigt riskerar att bli skändade. Tioåringa kämpen Nojoom är filmens nav, fenomenalt porträtterad av Reham Mohammed.

Deniz Gamze Ergüven skildrar i sitt starka drama Mustang en liknande hederskultur: där fyra systrar i en turkisk bergsby blir bortgifta en efter en. Det är knappast en slump att just två kvinnor väljer att lyfta fram dessa tidigare ogestaltade berättelser om kvinnlig frigörelse.

ANNONS