Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Zlatan på äventyr i Alperna kan vinna filmpris

Monne Lindströms Zlatanfilm kan vinna priset för Sveriges bästa kortfilm i filmfestivalens tävling Startsladden. ”Jag ville plocka fram en osäkrare sida av Zlatan”, säger hon.

I Monne Lindströms ateljé på Andra Långgatan trängs bilderna av Zlatan Ibrahimovic på snickarbänken och på väggarna. En glad Zlatan, en fundersam, en förvånad – hennes bilder följer de flesta sinnesstämningar. Så har hon också arbetar med sin film Zlatan i Alperna i ett år. Det hinner bli många bilder.

– Ett helt år med Zlatan, dygnet runt känns det som, säger hon och låter nästan lite matt.

"Det är något med den glittrande stjärnstatusen hos Zlatan som fascinerar mig", säger Monne Lindström. "Musik, strofer och dialog föddes utefter manus, som jag och Kristina Meiton knåpat ihop.". Bild: Anna Svanberg
"Det är något med den glittrande stjärnstatusen hos Zlatan som fascinerar mig", säger Monne Lindström. "Musik, strofer och dialog föddes utefter manus, som jag och Kristina Meiton knåpat ihop.". Bild: Anna Svanberg

Nu tävlar Monne Lindströms animerade kortfilm om att vinna Filmfestivalens Startsladden och 335 000 kronor i kontanter och filmteknik. Dessutom visas filmen på filmfestivalens invigning på Draken, då hon också ska hålla tal.

– Två minuter! Hoppas jag inte svimmar.

LÄS MER: Adam Pålsson debuterar som regissör

Först Nadal

Den värmländska klangen finns kvar i rösten, men nu var det längesedan hon lämnade Karlstad för Göteborg. Det var här hon utbildade sig till grafisk designer i slutet av 1980-talet, för att senare tillsammans med dokumentärfilmaren och producenten Kristina Meiton utveckla sitt filmskapande. Tidigare har de gjort kortfilmerna Anyone for tennis? (2011) där tennisspelaren Rafael Nadal har huvudrollen, Räknar dagar, räknar år (2013) och Tre anteckningar (2017).

I Zlatan i Alperna följer vi fotbollsproffset i skidbackarna i Val D'Isere. Helst vill han bara vara i fred, men han råkar ut för en krävande dam som behöver hjälp och dessa båda ger sig ut i backen trots ett tilltagande oväder. Det blir en del utmaningar både för damen och för Zlatan, som i snölandskapet också gör en inre resa och till och med blir lite poetisk.

– Han kommer i kontakt med sig själv och alla sina åldrar. Han kommer tillbaka till sitt pojkrum, på väggen sitter en plansch av hans idoler, som jag hittat på att de är, brassarna Bebeto och Romario, som han kallar "glädjens matadorer", berättar Monne Lindström.

Monne Lindström har skickat sin film till den riktiga Zlatan. Hittills utan reaktion.. Bild: Anna Svanberg
Monne Lindström har skickat sin film till den riktiga Zlatan. Hittills utan reaktion.. Bild: Anna Svanberg

Att göra en film med Zlatan är en gammal idé.

– Jag läste Zlatanboken och tänkte att det kunde nog vara roligt att göra en film om honom. Jag tycker att han har så många sidor och hög integritet. Jag ville plocka fram en osäkrare sida av Zlatan, som möter utmaningar han inte riktigt kan axla.

– Det är ju viktigt att poängtera att det är min bild av honom, som man inte ska blanda ihop med den riktiga Zlatan. Jag tillåter mig att fantisera.

Den riktiga Zlatan har dock fått filmen skickad till sig, hittills utan reaktion.

LÄS MER: Klimatfilosof till Filmfestivalen

Manus har knådats fram i en process tillsammans med Kristina Meiton.

Monne Lindströms original är målade i gouacheteknik.

– Jag vill att penseln ska synas. Sedan har jag scannat in dem och jobbat mycket i datorn. Det är en ganska stel animation. Jag tycker om när det är stramt, säger hon.

Hur är det att måla Zlatan?

– Jag har tittat på bilder, ritat av, lärt mig hur han ser ut. När man ritar en person om och om igen i olika vinklar, känns det till slut som att man lära känna den.

Hon själv gör rösten som damen i filmen, men för Zlatan krävdes någon som satte hans sätt att tala exakt. Efter visst letande föll valet på imitatören Michael Olsson, som kom från Kalmar till ljudstudion i Vagnhallarna i Majorna för att spela in dialogen.

Det är första gången Monne Lindström är nominerad till Startsladden.

– Jag blev jätteglad när jag fick reda på det och tänkte att då kanske filmen är ganska bra.

Vad skulle du göra med prispengarna om du vann?

– Det har jag inte tänkt på. Men det finns alltid filmprojekt att lägga pengarna på.

LÄS MER: Lola Arias film visas i Göteborg

Fakta

:

Monne Lindström är grafisk designer grunden, utbildad på Högskolan för Design och konsthantverk i Göteborg 1986-1989.

Hon har bland annat deltagit i förarbetet till Carl Javérs animerade långfilm Freak out! (2014).

I Anyone for tennis? träffar trebarnsmamman tennisstjärnan Nadal, filmen hade premiär 2011 på Göteborgs filmfestival och fick biodistribution via Folkets Bio.

Zlatan i Alperna visas som förfilm till invigningsfilmen Aurora fredag 25 januari på Draken och Stora Teatern.

Startsladden delas ut direkt efter galapremiären på Draken söndagen 27 januari kl 15.

Prissumman är 335 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster.

De andra filmerna i Startsladden är:

Brunch hos Kristin Kaspersen, regi: Adam Pålsson.

Jamila, regi: Sophie Vukovic.

Bland fåglar mång, regi: David Gülich.

Sorry not sorry, regi: Julia Thelin.

Ingen lyssnar, regi: Elin Övergaard.

Nuit, regi: Ann Holmgren Aurebekk.

Sonjas grill, regi: Måns Nyman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.