Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Feelgood. Filmen Päron och lavendel är inspelad i Nyons, sydöstra Frankrike. Kemin stämmer mellan Virginie Efira (Louise) och Benjamin Lavernhe (Pierre).

Vackert, lågmält och milt humoristiskt

Päron och lavendel är en perfekt film för den som lockas till lågmäld humor i franska landskap och som dessutom vill stänga av julhysterin ett par timmar.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

DRAMAKOMEDI
PÄRON OCH LAVENDEL
Regi: Éric Desnard, Frankrike, 2015 (100 min)
 

Här två anteckningar som jag gjorde under pressvisningen av Éric Desnards nya film Päron och lavendel: En oväntad vänskap. En fransk Rain Man.

Och sammanfattade därmed hela filmen, men ändå inte riktigt eftersom filmens huvudperson är en kvinna. Louise heter hon och spelas av Virginie Efira. Louise är en 37-årig tvåbarnsmamma och nybliven änka som försöker försörja sig som päron- och biodlare. Affärerna går uselt. Banklånen måste börja betalas.

När Louise sitter i sin gamla Volvo på väg hem från marknaden dyker det plötsligt upp en man mitt på vägen. Mannen, som heter Pierre, blir påkörd, men hävdar att han är oskadd. Detta blir inledningen på en vänskap, och kanske en nystart i livet för Louise. Allt detta är avverkat under filmens första fem minuter.

Vi förstår snabbt att Pierre, som spelas av komikern Benjamin Lavernhe, är en smula annorlunda. Han har svårt att hantera vardagssituationer och lika svårt för att föra en normal konversation. Han är livrädd för kroppskontakt, men är å den andra sidan ett snille när det gäller siffror och datorer.

Päron och lavendel är anmärkningsvärt nog inte inspelad i Provence (alla franska filmer i den här stilen brukar vara inspelade i Provence) utan i det lika natursköna Nyons, sydöstra Frankrike.

Detta är en vacker, lågmäld och milt humoristisk film som inte direkt bjuder på några storymässiga överraskningar, men vill man stänga av julhysterin i knappt två timmar, och inte vill se en högljudd komedi, är Päron och lavendel ett bra filmval.
Och man är inte direkt ledsen när man kommer ut från biografen. Detta är feelgood som fungerar tack vare kemin mellan Efira och Lavernhe.