Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torsdagens tipsare: Orvar Säfström

I dag tipsar filmskribenten Orvar Säfström om något att uppleva på filmfestivalen.

Vad vill du tipsa om på festivalen idag?

- Först tycker jag att man ska gå på seminarium om Fan fiction, som handlar om att vi utvidgar våra upplevelser själva. Jag tycker det är intressant hur publiken mer och mer tar del i skapandet. Sedan kan man också se Odjuret, för det är skönt med svensk film som skildrar en rå verklighet naket och bra utan att det blir teatraliskt.

- Filmfestivalen är också ett bra tillfälle att se dokumentärer medan de går på bio och i dag kan man se Fast food off the shelf, som handlar om McDonalds misslyckade satsning på att etablera sig i Bolivia och om krocken mellan globalism och kommersialism kontra gamla traditioner och invanda mönster.

Hur är filmfestivalens själ?

- Riktigt bra för en 34-åring. Själv är jag lite äldre än festivalen, 37, och det är en bra ålder. Då har man mognat och behöver inte nödvändigtvis sticka ut hakan för sakens skull utan gör saker man tror på och uppskattar. Så jag tycker att festivalens själ mår mycket, mycket bra.

Vad är det konstigaste som har hänt dig på en filmfestival?

- Jag tycker aldrig att jag blir förvånad på en filmfestival för att precis allting kan hända. Genom åren har jag varit med om allt möjligt tok, inte minst i Cannes. Där har det varit allt ifrån att Mickey Rourke avbryter min intervju med honom för att i stället beundra mina polisonger till att stå på stranden mitt i natten med en svensk kollega och tävla om vem som kan nynna flest olika låtar ur soundtracket till Conan Barbaren. That's just another day in Cannes, you know!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.