Tips: Skräck och småstad i nya filmer på Netflix och HBO i maj

Pandemiromantik, minnesförlust och syrebrist. Dessutom en upprörande dokumentär om det bestialiska mordet på journalisten Jamal Khashoggi. GP:s filmredaktör guidar till de mest spännande filmnyheterna på HBO och Netflix.

ANNONS
|
Aktuella strömningstips
Bild: Netflix

”Monster” (Regi: Anthony Mandler, 2018)

grade crossed
Drama. En 17-årig filmstudent hamnar i rena mardrömmen sedan han anklagats för mord. I Anthony Mandlers drama, som uppmärksammats på Sundance filmfestival, får vi följa den komplicerade rättsprocessen. Filmen bygger på Walter Dean Myers prisade ungdomsroman och blandar tredje persons-perspektiv med mer intima dagboks-sekvenser. Premiär: på Netflix 7 maj
Aktuella strömningstips
Bild: Netflix

”Oxygène” (Regi: Alexandre Aja, 2021)

grade crossed
Skräck. Franske skräckfilmsmakaren Alexandre Aja är tillbaka med en sci-fi-doftande thriller, där Cesar-prisade Mélanie Laurent spelar forskaren som vaknar upp inspärrad i en kammare där syret håller på att sippra ut. Drabbad av minnesförlust måste hon kämpa för att få tillbaka tillräckliga förmågor för att kunna ta sig ut. Det blir rejält nervkittlande medan Laurent, känd från bland annat Tarantinos ”Inglorious Basterds”, visar sitt breda register. Premiär: Netflix 12 maj
Aktuella strömningstips
Bild: HBO Nordic

”Our towns” (Regi: Steven Ascher och Jeanne Jordan, 2021)

grade crossed
Dokumentär. Ett ambitiöst tidningsprojekt resulterade i boken ”Our Towns: a 100,000-mile journey into the heart of America” (2018) och nu även filmen ”Our towns”. Här ges, precis som i Oscarssuccén ”Nomadland”, en unik inblick i bortglömda amerikanska miljöer. Allt började 2013 då journalistparet James and Deborah Fallows började besöka små och mellanstora städer i lågkonjunkturens skugga. Idén var att skildra samhällen som hamnat i mediaskugga, och här presenteras livet i sex av dem. Premiär: HBO 14 april.
Aktuella strömningstips
Bild: Folkets Bio

”Rocks” (Regi: Sarah Gavron, 2019)

grade crossed
Drama. Sarah Gavrons lyhörda och berörande drama ”Rocks” är en riktig pärla. Bukky Bakray är magnetisk i huvudrollen och tjejgänget lyfter varandra mot alla odds, befriande fritt från filmklichéer dessutom. Här ryms all den ’girlpower’ som gjorde norska tv-serien ”Skam” till en succé fast berättelsen är förflyttad till i en förort i London. Visas: på Triart.se
Aktuella strömningstips
Bild: Nonstop Entertainment

”The Dissident” (Regi: Bryan Fogel, 2020)

grade crossed
Dokumentär. Den 2 oktober 2018 gick Jamal Khashoggi, journalist på Washington Post, in på Saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta sina vigselpapper. Utanför väntade hans fästmö förgäves. Khashoggi kom aldrig ut – i stället styckmördades han. Bryan Fogels välgjorda, upprörande film porträtterar Khashoggi och fördjupar sig i ett av samtidens mest avskyvärda politiska dåd.
Visas: SF Anytime, Viaplay mfl
Aktuella strömningstips
Bild: IFC Films

”Little fish” (Regi: Chad Hartigan, 2020)

grade crossed
Pandemifilm. Romantik och science fiction i ett blir det i Chad Hartigans drama där en pandemi får människor att tappa minnet. Emma (Olivia Cooke) faller för Jude (Jack O’Connell) – och när han drabbas av minnesförlust börjar deras kamp för att inte glömma vare sig kärleken eller vilka de är. Jämförelser har rättmätigt gjorts med ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” – fast för just vår tid. Premiär 10 maj.
Visas: SF Anytime, Viaplay mfl

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS